Zo’n 37 jaar geleden werd een duurzaamheidstudie  opgestart voor Prelasti EPDM membranen. Sinds dan is er veel veranderd, doch niet voor deze specifieke Prelasti EPDM membranen.

 

Teneinde de veroudering van deze Prelasti EPDM membranen op platte daken te bepalen, loopt er een lange termijn onderzoek. Drie verschillende daken met EPDM rubber, geplaatst in verschillende omgevingen in 1976, werden nu recent voor de derde maal aan een inspectie onderworpen.  Het eerste onderzoek dateert van 1996, bij een blootstelling van 20 jaar aan weer en wind. In 2005 werd een tweede inspectie op deze daken uitgevoerd. En nu recent, in 2013, na 37 jaar dienst werd voor de derde maal een doorgedreven onderzoek verricht op deze Prelasti EPDM membranen.

De resultaten van de twee eerste inspecties werden opgemaakt door een onafhankelijk dakexpert, Dipl.Ing. Heinz Götze. Geen enkele schademelding werd gemeld door de bouwheren sinds de installatie in de jaren ’70. En dit is ook meer dan aannemelijk, want de resultaten van de twee vorige onderzoeken geven aan dat na 25 jaar dienst, de eigenschappen van de Prelasti EPDM membranen nog steeds voldoen aan de criteria voor nieuw geproduceerde EPDM folie volgens DIN 7864.

 

De nieuwe studie van 2013 werd op verzoek van SealEco uitgevoerd door Constructech, tevens een onafhankelijke inspecteur met expertise in dakdichting.

 

Ook deze derde inspectie, uitgevoerd op datum van 27 juli 2013, was een combinatie van laboproeven en visuele inspecties.  En ook nu nog blijkt dat de eigenschappen na 37 jaar uitzonderlijk zijn. Nog steeds voldoet het Prelasti membraan aan de criteria voor een nieuwe EPDM dichting volgens DIN 7861.

 

Dit lange termijn onderzoek bewijst nu wat we eerlijk gezegd reeds wisten:  het Prelasti EPDM membraan weerstaat meer dan goed aan de harde weersomstandigheden. Maar niet enkel regen, sneeuw of wind, ook de invloed van biologische en chemische vervuiling en UV hebben de eigenschappen van het materiaal na 37 jaar nagenoeg niet beïnvloed.

Met dit in het achterhoofd, zullen wij dit onderzoek verder zetten. En we zijn er van overtuigd dat ook dan het dak van 1976 nog steeds zal functioneren.