De hoofdzetel van Ferrero telt 3 à 4 soorten glasgevels

Zo’n 1200 medewerkers werken sinds begin 2020 in het wereldwijde hoofdkantoor van Ferrero in Findel, Luxemburg. Het Italiaanse Ferrero, gekend van de merken Nutella, Kinder, TicTac en Ferrero Bonbons wilde in het ontwerp ook rekening houden met de typische Italiaanse sfeer, zoals Italiaanse pleinen… Daarom werd een enorm groot atrium gemaakt met aan beide zijden een kantoorvleugel met meerdere verdiepingen. Het project straalt tijdloze klasse uit.

De twee kantoorvleugels zijn gebouwd op een gemeenschappelijke kelder. Centraal bevindt zich het atrium die door een glazen dak is overdekt en dient als ontvangst- en ontmoetingsruimte.

Ingenieuze straatgevel

Hoewel de strokengevels van de verdiepingen van beide vleugels oorspronkelijk als glasgevels zouden worden uitgevoerd, zijn ze uiteindelijk op basis van een raamwerk gemaakt zodat men de ruiten vanuit het gebouw kon plaatsen en tegelijk de breedte van de centrale stijl van het venster beperkt hield. Dankzij deze methode kon GROVEN+PORTAL de technologie, de prestaties en de accessoires van een bestaand systeem, Schüco AWS 75 SI, benutten en de gewenste esthetiek bekomen. De architect wou namelijk een vlak uitzicht aan de binnenzijde en een licht reliëf aan de buitenzijde.

Schüco vervaardigde een profiel op maat, zodat de profielen perfect op het vensterpatroon zouden aansluiten en schijnbaar doorlopende glazen stroken zouden creëren. Het profiel werd trouwens versterkt aan de buitenkant. De geoptimaliseerde, geprefabriceerde kaders werden daarna op de werf naast elkaar geplaatst om het gewenste brede zicht te creëren. Die kaders kregen een driedubbele beglazing waarvan de binnenzijde uit veiligheidsoverwegingen gelaagd werd uitgevoerd. De buitenzijde van de ruiten kreeg dan weer een zonnewerende laag om oververhitting tegen te gaan. 

In totaal werd voor 3500 m² van dergelijke elementen op de werf geplaatst. 

Indrukwekkende hal in glasgevel

De enorme glasgevel van de hoofdingang (ongeveer 500 m²) vroeg daarentegen om minder conventionele oplossingen. De overspanning liet immers niet toe om alles in aluminium uit te voeren. Omwille van de sterkte en het ontwerp werd geopteerd voor een staalstructuur die dragend werd uitgevoerd van de vloer tot het plafond terwijl deze op de zijdelingse betonwanden steunt. Het toegangssas (een dubbelwandige kamer met een metalen skelet van meer dan 10 meter hoog) in het midden van de glasgevel doet dienst als verstijver, waardoor de secties redelijk konden blijven.

Om te vermijden dat er een aluminium structuur op de stalen structuur moest worden geplaatst, werd het systeem Schüco AOC 60 ST gebruikt. Dit is een klein profiel met afdichtingshouder dat rechtstreeks op de metalen structuur wordt bevestigd. De structuur werd in de werkplaats voorgeboord en de profielen werden koud voorgemonteerd waarna ze in de werkplaats werden gedemonteerd. Op de werf werden ze opnieuw gemonteerd. De afdichtingen in neopreen werden vervolgens over de profielen uitgerold en de accessoires geplaatst, zodat de profielen de ruiten en de afwerkingskappen voor de buitenkant konden ontvangen.  

Het gebouw telt niet minder dan 2600 m² glasgevels van het type FWS 50 of AOC 60 ST.  

De huisstijl van Ferrero is in en rond het gebouw doorgetrokken. De kleuren van Ferrero komen subtiel in de gevels terug, met bronstinten en een verguld effect over de ruiten van het toegangssas. Dat effect werd bekomen door tijdens het project een goudkleurig textielweefsel in het gelaagd glas aan te brengen. 

800 m² glazen dak over het atrium

De binnenruimte van het atrium wordt overspannen door een indrukwekkend glazen dak van 800 m² met twee technische bijzonderheden. Enerzijds heeft het om esthetische redenen een heel zwakke helling van slechts twee graden (normaal is dat zeven graden). Anderzijds weerstaat het aan temperatuurschommelingen van 200 graden, in overeenstemming met de uitgevoerde brandsimulaties.

Bovendien wou de klant een zo licht mogelijke structuur. Daarom werd het glazen dak in aluminium in plaats van hout uitgevoerd. Wegens de zwakke helling van de dakvlakken creëerde Schüco een specifiek aluminium profiel dat op het AOC 50-systeem is geïnspireerd. Zo kon op de drie dakvlakken een ononderbroken afdichting in neopreen worden uitgerold die de constante drainage van de nok tot de goot mogelijk maakt. 

Voor de weerstand aan temperaturen tot 200 graden moest het team van GROVEN+PORTAL de statistische stabiliteit van het aluminium skelet garanderen. Het stemde daarom de afmetingen van de secties af op de vereisten en voorzag uitzettingsvoegen van 30 mm tussen elk vak. 

Maak uw plannen waar en bespreek ook uw project met de experten van Schüco. Vul het formulier in en Schüco neemt vrijblijvend met u contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email