Schüco innoveert voor de toekomst met het ondertekenen van Grean Deal Circulair Bouwen

GreenDeal1
Bielefeld1a
Bielefeld2

Op 22 februari gaf Schüco mee de aftrap van de Green Deal Circulair Bouwen. De Green Deal is een initiatief van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel samen met Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de OVAM. Samen met 230 andere deelnemende publieke en private organisaties illustreerde de ramen- en deurenspecialist opnieuw hun doorgedreven klimaatengagement. Niet alleen in woorden, maar ook in daden.

Hergebruik en recyclage

Voor de bouwsector betekent de circulaire economie vooral hergebruik en maximale hoogwaardige recyclage van bouwmaterialen, focus op veranderingsgericht bouwen, optimaal ruimtegebruik en het verlengen van de levensduur van gebouwen en hun materialen. Joep Römgens, product manager bij Schüco, verklaart Schüco’s rol als pionier op het vlak van circulariteit in de bouwsector: “Gebouwen veroorzaken 40% van de wereldwijde energie- en materiaalbehoefte. En dan te bedenken dat we 90% van onze tijd in deze gebouwen doorbrengen… We hebben als bedrijf dus een verantwoordelijkheid om een intelligente en duurzame visie op bouwen te ontwikkelen en uit te dragen.”

Praktijkervaringen delen

Schüco engageert zich in het innovatief lerend netwerk van de Green Deal om praktijkervaringen te delen met andere bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties. Tot 2023 worden samen experimenten opgezet, worden de circulaire principes in de praktijk getest en knelpunten blootgelegd. Ongetwijfeld een mooie hefboom voor de circulaire economie in Vlaanderen.

Schüco is nu al betrokken in meerdere bouwprojecten waar circulariteit een grote rol speelt. Het bedrijf streeft ernaar er een vaste leidraad van te maken, zowel via het productgamma als met complete projecten die vanuit het circulaire gedachtengoed zijn ontwikkeld. Het mooiste voorbeeld is het hoofdkantoor van Schüco zelf, dat momenteel in aanbouw is in Bielefeld, Duitsland

Materialen en productontwikkeling

Schüco is actief in de weer om producten te ontwikkelen vanuit de filosofie dat deze eenvoudig kunnen worden gerecycleerd, hergebruikt, geüpgraded of zelfs herplaatst. “Maar één van de meest waardevolle concepten binnen circulariteit is een heel eenvoudig: onderhoud!”, stelt Römgens. “Daarbij is voornamelijk de uitdaging om onderhoud juist te kunnen plannen. Hiervoor heeft Schüco intussen een breed programma aan producten ontwikkeld die volledig geautomatiseerde meldingen kunnen versturen zodra er onderhoud aan zit te komen. Niet zo verschillend dus van de onderhoudsbeurt van onze auto. Exact op dezelfde manier communiceert een Schüco-deur (of raam… of gevel) dat deze intussen een bepaald aantal cycli in gebruik is en onderhoud kan gebruiken. Zodoende wordt de levensduur verlengd en circulariteit met het grootst mogelijke waardebehoud bereikt”, aldus Römgens. Met het ondertekenen van de Green Deal circulair bouwen onderstreept Schüco haar engagement voor een duurzame toekomst.

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van de geautomatiseerde Schüco oplossingen die meldingen doorsturen voor onderhoudsbeurten. Vul het formulier in en Schüco bezorgt u meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email