Strijp-S is een oude industriële site die de stad Eindhoven ombouwde tot een moderne dagcampus. Dit complex van 66 are combineert residentiële, arbeids-, ontspannings- en culturele faciliteiten, en wil een creatieve voedingsbodem voor innovatieve mensen zijn.

 

Door het Light-S programma implementeert de stad Eindhoven de meest innovatieve verlichtings- en communicatietoepassingen om zo in een duurzame intelligente verlichting te voorzien die een optimale omgevingssfeer voor het publiek creëert. De straatverlichting in Strijp-S is niet alleen functioneel - om de veiligheid en zichtbaarheid te verbeteren -, maar ook esthetisch en interactief om het leven in de openbare ruimte te ondersteunen.

 

Duurzaamheid, kleur en interactiviteit zijn essentiële criteria voor Light-S. De managers van dit programma kozen dan ook voor ledtechnologie. Ledverlichtingstoestellen kunnen immers in intensiteit, kleur en helderheid variëren; ideale kenmerken voor innovatieve en intelligente verlichtingsoplossingen, zeker wanneer de nadruk op duurzaamheid, en de vermindering van energiekosten en lichtvervuiling ligt.

 

De Teceo was het ideale armatuur voor dit project dankzij zijn hoge prestaties met maximale besparingen op het vlak van energieverbruik en onderhoudskosten.

Elk Teceo toestel kan individueel beheerd worden en kan uitgerust worden met RGB-, warm witte en koud witte leds. De kleuren kunnen gemengd worden om verschillende sferen te creëren.

 

Zo worden 's morgens blauwe en groene leds gemixt om de inwoners van een helder licht te voorzien en een dynamische vibe te geven. 's Avonds worden dan weer warme kleuren gemengd die bij de zonsondergang aansluiten. Ook dynamische variaties behoren tot de mogelijkhedene voor de ondersteuning van festiviteiten.

 

De leds kunnen zelfs aan het weer aangepast worden; bijvoorbeeld flitsend rood om de inwoners te waarschuwen bij zware regenval en onweer. Het systeem is aangesloten op de glasvezeloptiekinfrastructuur en wordt centraal beheerd. Het is aangesloten op een plaatselijk weerstation om zo te kunnen reageren op de actuele weersomstandigheden.

 

De Teceo kan ook vanop afstand gestuurd worden door middel van wireless technologie. Als de inwoners een bepaalde app op hun smartphone installeren; kunnen ze zelfs de kleuren gedurende een bepaalde periode in de nacht veranderen. Terrasjesbezoekers zullen het licht rondom hen kunnen veranderen om de restaurantomgeving van een bepaalde sfeer te voorzien.

 

 

"De inwoners zijn de echte eindgebruikers van het licht, en al te vaak vergeten we dat," legt Serge van den Berg uit, verantwoordelijke voor de verlichtingsinstallatie en werkzaam bij het energieduurzaamheidsbedrijf HetEnergieBureau. "Een duurzame omgeving is niet alleen een energie-efficiënte omgeving, maar ook één waar de mensen graag vertoeven."

 

"Strijp-S is de thuishaven van een unieke en onophoudelijke ontwikkeling in de openbare verlichting, een live laboratorium. Het zal ervaringen creëren die weerspiegelen wat er allemaal in de omgeving gebeurt, en interactief op het doen en laten van de inwoners reageert. Het voorziet een verlichtingsinstallatie die zowel duurzaam als leuk is," legt Yves Borlez uit, Research & Technologie directeur van de Schréder Group. "Dit concept heeft altijd erg nauw aan het hart gelegen van ons research & development team. Efficiënte verlichting die een sfeer creëert die aansluit bij de noden van de te verlichten plaats op dat specifieke ogenblik. Schréder is erg trots dat het een partner in dit project kan zijn dat meebouwt aan de openbare verlichting van morgen."