De Stad Brussel wenste haar internationale rol en haar functie als hoofdstad te bevorderen door de architecturale rijkdom van de Grote Markt, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, in de schijnwerper te plaatsen.

 

De Stad lanceerde in 2007 het project om de Grote Markt en haar architecturale patrimonium herop te waarderen. Het verlichtingsplan van de Grote Markt werd in samenwerking met Beliris gerealiseerd. Het doel van de nieuwe verlichting is om bij het vallen van de duisternis een levendige sfeer te creëren en dit door de gebouwen van de Grote Markt in de schijnwerpers te zetten.

Om dit objectief te bereiken, wilde de Stad een modern en flexibel verlichtingssysteem met een laag energieverbruik en weinig onderhoud.

 

 

Deze nieuwe verlichting, volledig met ledtechnologie gerealiseerd, verspreidt een zacht wit en precies licht om de details van de architecturale gebouwen te verlichten, en zo een homogeniteit op de Markt te creëren.

Tijdens specifieke evenementen kan men met de RGBW-verlichting een spel met oneindige lichtvariaties realiseren. Dankzij de technologische oplossing van Schréder kan, zonder bijkomend tijdelijk materiaal, de intensiteit en de kleur van elk armatuur afzonderlijk gewijzigd worden, en dit door middel van één gecentraliseerd beheersysteem dat zich in het Stadhuis bevindt. In totaal installeerde Schréder meer dan 1600 individueel aanstuurbare ledschijnwerpers op de Grote Markt.

 

De Stad had bij dit project de uitdrukkelijke wens om over een energiezuinige verlichting te beschikken. Dankzij de ledoplossing van Schréder is het energieverbruik voor de verlichting van alle 27 gebouwen minder groot dan het verbruik voor de initiële verlichting van slechts 2 gebouwen.

Deze nieuwe installatie genereert een energiebesparing van meer dan 80% en deelt de onderhoudskosten door 4.

 

Freddy Thielemans, Burgemeester van de Stad Brussel: “Dankzij de nieuwe, moderne, efficiënte en zuinige verlichtingsoplossing kunnen we ’s nachts ons UNESCO-patrimonium in de schijnwerpers zetten. Dit is een echte meerwaarde voor onze bezoekers. De ledoplossing benadrukt de architecturale finesses van de gebouwen. “

 

Naast de verlichting heeft Beliris ook een nieuwe geluidsinstallatie voor de Grote Markt voorzien. Dankzij een ingenieus camouflagesysteem zijn de luidsprekers op het dak niet zichtbaar vanop de Markt.

 

Dit meesterwerk werd ontworpen door de lichtontwerpers Isabelle Corten, Louis Dandrel en Patrick Rimoux, en uitgevoerd door Fabricom voor de verlichting, en door Inytium voor het geluid.