De Sint-Jacobswijk is een historische wijk in Brussel. In de XIIde eeuw verzamelden hier alle ambachtslieden en pelgrims die bij het Hospice Saint-Jacques halt hielden. Door de eeuwen heen is de wijk geëvolueerd en heeft ze het fenomeen van verstedelijking ondergaan waardoor ze onpersoonlijk is geworden.

 

Onder de impuls van het Wijkcomité Sint-Jacob en Atrium Brussel Centrum, en in samenwerking met de Stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Isabelle Corten en haar agentschap Radiance35 werd er een project gelanceerd om de Sint-Jacobswijk te herwaarderen door middel van verlichting.

 

Het lichtplan had als objectief een hedendaags en duurzaam verlichtingstraject te creëren. Het project, dat rond 3 aspecten draait (openbare verlichting, verlichting van de etalages en lichtshows), gaf de wijk een eigen identiteit en nodigt de voorbijgangers uit om zich door het licht te laten leiden en zo de rijkdom van deze historische straten te ontdekken.

 

Voor de realisatie van de lichtshow worden taferelen uit het dagelijks leven op de verschillende gevels geprojecteerd met schijnwerpers van het type Focal Gobo. De precisie van dit toestel en de originaliteit van het concept trekken de aandacht op de taferelen en zo ook op het erfgoed van de wijk.

 

Isabelle Corten en haar agentschap Radiance35 hebben twee prijzen gewonnen met het project «Langsheen de gevels». De Speciale Prijs van de jury van de Franse Vereniging van Lichtontwerpers en Belichters, en de Prijs van Openbaar Projectbeheer 2013 van de Federatie Wallonië - Brussel.