Rockfon Krios plafondoplossing zet de toon bij Continental Banden Groep

Rockfon
Rockfon
Rockfon

Continental Banden Groep B.V. is onderdeel van Pon BV en is gevestigd in Barneveld. Recentelijk is er een groot renovatie- en uitbreidingsproject uitgevoerd om de arbeidsomstandigheden van de circa 120 kantoormedewerkers en 50 logistiek medewerkers naar de huidige standaard aan te passen. Om de kantoren te isoleren en akoestisch te scheiden van de immense productiehal werden Rockfon Krios dB 44 plafondpanelen geïnstalleerd. Het resultaat: een muisstille werkomgeving met een uitstekende privacy.

 

De kantoren van Continental in Barneveld nemen zo’n 4000 m² in beslag, de logistieke hal 35.000 m². Kantoren en hal zijn geïntegreerd in één groot bouwcomplex. Continental Banden Groep is sinds begin jaren '80 op deze locatie gevestigd. “We hebben hier opslag voor banden en wielen maar ook een montagestraat voor band-velg combinaties en een heus bandenhotel”, weet Hans Verhoeven die als projectleider van Continental Banden Groep de inrichting in Barneveld op de voet volgde.

 

Gedempte akoestiek

Voor wat de kantoorinrichting betreft zijn er open en gesloten kantoren. In de gesloten kantoren werken de eindverantwoordelijken, dat zijn er één op tien. Zij voeren gesprekken en onderhandelingen en dat doen ze het liefst in gesloten ruimtes. In het perspectief daarvan speelt beheerste of gedempte akoestiek een rol van betekenis.

 

In totaal zijn er zes vergaderruimtes voorzien naast de 140 werkplekken. De flexibele werkplekken  zijn dan weer voorbestemd voor salesmensen die hooguit een paar uurtjes op kantoor verblijven. De kantoren zijn geïntegreerd in het gehele complex en staan er met andere woorden niet los van. Als uitzicht kijkt men vanuit de kantoren in de immense hal waar machines draaien en de zo typische geur van banden hangt. De kantoren en productiehal die constructief samenvallen, de werkstilte in de kantoren versus het machinelawaai van de hal  vroeg om een slimme en heldere aanpak. Daarvoor zou hoogwaardige  geluidisolatie en geluidabsorptie via het plafond zeker uitkomst bieden.

 

Doos in een doos

De toegepaste plafondoplossingen dragen dus zeer sterk bij aan het heersende akoestisch comfort. Geluid en trillingen  zijn geneutraliseerd door de ontkoppelde wanden en vloeren waardoor  de kantoren geheel onafhankelijk functioneren van de hal.  “Voor wat de plafondpanelen betreft is het van belang dat ze twee functies in zich verenigen”, zegt Minco Jellema van het gelijknamige afbouwbedrijf. “De plafonds moesten, gelet op de configuratie van kantoren en hal zowel geluidisolerend als geluidabsorberend zijn. Dit om het geluid van de snelweg en de productiehal niet naar binnen te laten komen, of zoveel mogelijk te reduceren, anderzijds om een aangename ruimte-akoestiek te waarborgen. Vandaar ook de doos in doos constructie qua wanden en vloer en de voorkeur voor Rockfon Krios dB 44 panelen voor het plafond, die zowel geluid isoleert als absorbeert.”

 

Beste waarden

Voor geluidisolatie heb je in principe massa nodig, maar massa absorbeert niet vandaar dat we een akoestische open structuur nodig hadden voor het absorberen van het geluid. Dat hiervoor beroep werd gedaan op Rockfon was een logische keuze. Minco Jellema: “We hebben natuurlijk producten met elkaar vergeleken, maar de beste waarden gaven de Rockfon Krios dB 44 plafonds. We hebben uiteindelijk gekozen voor de meest duurzame oplossing van een onderneming die op alle vlakken duurzaam wil zijn d.w.z. er rekening mee houdt om medewerkers in optimale werkomstandigheden te laten werken.”

 

Architecturale eenheid

Wat ook telde binnen het plafondverhaal van Continental in Barneveld, was het esthetisch aanzicht van de plafonds. De plafonds hebben allemaal hetzelfde uiterlijk, zowel de panelen die enkel geluid absorberen als degene die beide doen. Gebruikers van het gebouw zien geen verschil en dat zorgt voor visuele rust en en een architecturale eenheid. Om visuele ruis te vermijden adviseerde Minco Jellema het 600 x 600 mm formaat. “Die geven de meeste rust. Bij een formaat van 600 x 1200 mm heb je kans op vreemde visuele effecten. Het grote voordeel van het toegepaste formaat is bovendien dat deze plafonds gemakkelijk zijn te plaatsen en het plafondplenum voor iedereen toegankelijk is, zowel voor gebruikers als voor technische installateurs.”

 

Zakelijkheid en thuisgevoel

De bouw van het nieuwe complex gebeurde in ijltempo. In amper acht maanden tijd stond de hal overeind. Hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep stuurde het hele bouwproject aan en paste hier het leanprincipe toe. Dat wil zeggen dat door een efficiënte organisatie een bouwtraject aanzienlijk wordt verkort. Bert Jan Groothuis, verantwoordelijk voor verkoop en relatiebeheer en aandeelhouder van het familiebedrijf: “We hebben het gebouw drie weken eerder dan voorzien opgeleverd. De kantoorinrichting is een smaakvolle realisatie van het ontwerpbureau OCS Workplaces uit ’s Hertogenbosch. Zij kwamen via aanbesteding als beste uit de bus qua prijs-kwaliteit verhouding en ook qua verwachtingen die deze organisatie ruimschoots wist waar te maken. Aan de inrichting te zien leest men grote betrokkenheid van de ontwerpers bij de metamorfose van de kantoren. Bij Continental moet je niet gaan werken, hier wil je dat vooral”. De intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen leidde tot het ontstaan van open en gesloten werkplekken, overlegruimtes en vergaderzalen. De vormgeving bereikt in dit project een bijzonder hoog niveau. Door de openheid van de kantoren maakt het invallende daglicht optimaal gebruik van de hoge lichtrefectie van de plafondpanelen.  Naast materiaaltoepassing wist het bureau zakelijkheid en thuisgevoel te mixen tot een prettige werkomgeving. Er werd duidelijk afgestapt van aseptische witheid. In plaats daarvan maken kleuren zich meester van de lichtrijke ruimtes.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email