Systeemkoeler Blue e+ : positief effect in de schakelkasttechnologie

Rittal

Rendabele doorbraak voor de schakelkastklimatisatie

In Europa zijn naar schatting circa 2 miljoen koelaggregaten voor schakelkasten op het stroomnet aangesloten. Met een aansluitvermogen van 2 Terrawatt (gemiddeld 1 kW per koeler) vertegenwoordigen ze samen een relevant verbruikspotentieel en zijn ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 4 miljoen ton. Het doel van Rittal, wereldwijd toonaangevend systeemaanbieder van schakelkastklimatisatie, is het doen dalen van de energiebehoefte van ventilatoren en zo een positief effect op het milieu en op de stijgende energieprijzen te verkrijgen.

Onder de naam Blue e+ brengt Rittal een compleet nieuwe generatie koelers op de markt - een ware doorbraak op vlak van rentabiliteit. Naast de duidelijk hogere energie-efficiëntie tegenover de bestaande koeloplossingen, munten de apparaten ook uit inzake flexibiliteit, veiligheid en handling. De systeemaanbieder voor schakelkasttechnologie onderstreept daarmee zijn positie als toonaangevend technologieaanbieder voor systeemkoeling. 

 

Energiebesparingen tot 75 procent

“Om de energie-efficiëntie aanzienlijk te verhogen, zet Rittal bij haar nieuwe generatie koelers Blue e+ eerst en vooral in op een innovatief, gepatenteerd hybrideprocedé”, aldus Danny Forré, Product Manager klimatisatie bij Rittal. Dit procedé werkt met een combinatie van een compressor en een ‘heatpipe’ die voor passieve koeling zorgt. De compressor treedt pas in werking wanneer de passieve koeling niet meer toereikend is.

De regelstrategie voor hybridewerking is geoptimaliseerd in functie van stroombesparing in het deellastbedrijf en kent hierdoor een enorme energie-efficiëntie vooruitgang. Zo is het Blue e+ toestel bij een deellast van 15% in zuivere ‘heatpipe’-modus zes keer efficiënter dan een traditioneel koeltoestel. Bij een deellast van 65% werken beide systemen in hybridemodus, waardoor ze vier keer efficiënter zijn dan een traditioneel apparaat.

Ook de energie-efficiëntie bij uitsluitend compressorventilatie van de nieuwe serie, is zeer hoog. Zowel bij de ventilatoren als de compressoren worden DC motoren gebruikt. Dankzij de invertertechnologie, waarmee via een spanningsregeling het toerental van compressor en ventilator continu wordt geregeld, kan altijd de exact benodigde koelprestatie worden geleverd. Hierdoor daalt het energieverbruik aanzienlijk in vergelijking met dat van een traditionele oplossing. “Door de hoge energie-efficiëntie van de nieuwe koelers zijn - volgens de eerste testresultaten - besparingen tot 75% mogelijk”, beklemtoont Danny Forré. Dit zijn geen theoretische, maar werkelijk gemeten waarden bij pilootopstellingen bij verschillende Europese klanten.

Spanningsingang voor verschillende netten

Bij de ontwikkeling werd echter ook op andere vlakken bijzondere aandacht besteed aan de efficiëntie en flexibiliteit. Zo zijn dankzij het gepatenteerde meerspanningsvermogen alle apparaten compatibel met de wereldwijd gebruikelijke netten. Het mogelijke bereik voor de voedingsspanningen gaat van 110 V (één fase) tot 480 V (drie fasen) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz. Het grote voordeel, in het bijzonder voor wereldwijd actieve machinebouwers, zijn de beperkte logistieke kosten. Het koelapparaat is immers hetzelfde, of dat nu in Japan, de VS of in Europa geleverd moet worden. Dit leidt niet alleen tot een duidelijke vermindering van het aantal toestelvarianten, maar ook tot een aanzienlijke vereenvoudiging van de logistiek van vervangonderdelen.

Hogere procesveiligheid

Dankzij de constant geregelde koeling vervalt, voor alle componenten in de schakelkast, de ‘Thermal Stress’. Constante temperatuurschommelingen, zoals het geval is bij een klassieke on/off regeling, behoren tot het verleden. Daardoor verhoogt niet alleen de levensduur van de koelcomponenten, maar ook die van de schakelkastcomponenten. Dat levert in zijn geheel een hogere procesveiligheid op.

De Blue e+ toestellen dekken een vermogensbereik tot 6000 Watt (voordien maximaal 4000 Watt) en zijn geschikt voor toepassing bij temperaturen van -30° tot +60° Celsius.

Eenvoudige handling voor een snellere service

Het nieuwe grafische aanraakdisplay biedt in één oogopslag alle relevante informatie. Systeemmeldingen worden duidelijk en in meerdere talen getoond. Standaard communicatiepoorten zorgen voor een eenvoudige verbinding met de productiemachines. Bovendien maken verschillende protocollen zoals CAN-bus of Modbus TCP een real time datatransfer mogelijk via de CAN- resp. Ethernet-poort. De NFC-poort (Near Field Communication) zorgt voor een eenvoudige parametrage van meerdere toestellen via een  NFC-compatibele smartphone.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email