In Nederland warmen ze woningen met waterstof via bestaand gasnet

Remeha

Té gek! In de wijk Berkeloord in Lochem, Nederland, warmen 12 monumentale woningen met erfgoedwaarde met waterstof via het bestaande aardgasnet. Het gaat hier om een pilot project om uit te zoeken of waterstof een interessant alternatief voor aardgas kan zijn. Deze pilot werd mogelijk dankzij de samenwerking tussen Alliander, LochemEnergie, Remeha en Westfalen Gassen Nederland BV.

Alliander ontwikkelt en beheert energienetten en experimenteert met waterstof om bestaande gasnetten te hergebruiken. Waterstof kan een interessant alternatief zijn voor :

  • woningen die moeilijk te isoleren zijn;
  • woningingen waar elektrische warmtepompen geen oplossing bieden;
  • wijken waar de aanleg van een warmtenet onmogelijk is.

"De Remeha waterstof CV-ketel technologie is klaar voor de toekomst." Arthur van Schayk, algemeen directeur Remeha.

Veel voorbereidingen

Aan de overstap naar waterstof ging veel voorbereiding vooraf. Zo is onder meer aan de Stijgoord in Lochem door Westfalen een locatie gebouwd waar het waterstof in het bestaande gasnet wordt gevoed. In deze zogeheten invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt die voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. De woningen zelf zijn eerst goed geïsoleerd. Vervolgens zijn de bestaande cv-ketels vervangen door de wereldwijd eerste gecertificeerde 100% waterstofketels van Remeha.In de straat zijn extra gasleidingen aangelegd om de woningen die niet meedoen aan de pilot te kunnen blijven voorzien van aardgas.

Werken aan het waterstofnet

Het onderhoud aan het waterstofnet gebeurt door netbeheerder Liander. Deze pilot is ook voor de netbeheerder een nieuwe stap. De werkzaamheden lijken in eerste instantie veel op het werk dat gasmonteurs dagelijks uitvoeren. Wel vraagt het om een aantal extra handelingen. Daarom heeft een groep monteurs eerder dit jaar een opleiding gevolgd, specifiek gericht op waterstof, in een speciaal voor dit doel gebouwd waterstofhuis in Apeldoorn. Begin september slaagde deze groep voor hun examen.

Drie jaar onderzoek

De pilot in Lochem duurt drie jaar. Zo kan voldoende ervaring worden opgedaan tijdens koude winters. De ervaringen worden vervolgens gedeeld met andere netbeheerders die plannen hebben voor vervolgprojecten met meer bewoners. Op die manier ontstaat steeds meer inzicht in hoe waterstof een aanvulling kan zijn bij de verduurzaming van bestaande woningen.

Wil je meer weten over deze pilot? Vul het formulier in en je ontvangt meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email