De energietransitie biedt meerdere wegen naar duurzaamheid

Het Klimaatakkoord van 2015 zorgt voor een duurzamere wereld in 2050. De manier waarop we wonen, werken, reizen en voedsel verbouwen verandert ingrijpend. Dat is geen eenvoudig proces, maar met een realistische aanpak zijn de mogelijkheden legio. Het vraagt inzicht, doorzettingsvermogen, innovatieve oplossingen, durf en samenhorigheid.

Klimaatakkoord en onze woonomgeving

Resultaat van de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs is het terugdringen van de CO2-uitstoot met 95% in 2050. In België gaat de discussie heel vaak niet over CO2, maar over aardgas. Wij beseffen dat het gebruik van aardgas eindig is, maar dat neemt niet weg dat CO2-reductie de kern van het beleid is. Bij elke maatregel die we nemen, moeten we ons afvragen of het bijdraagt aan de doelstelling om de CO2-uitstoot te verminderen. Uiteindelijk nemen we afscheid van fossiele brandstoffen, maar dat kan alléén als we slim gebruikmaken van de aanwezige alternatieven.

Kijkend naar de verduurzamingsopgave in de bestaande woonomgeving is het goed om te weten dat 85% van woningvoorraad in 2050 er nu al is. Slechts 15% van het totale bestand wordt dus tussen vandaag en 2050 gebouwd. Voor vele woningen geldt dat CO2-reductie mede kan worden bereikt door isolatie en een lager energieverbruik. Verder moeten we onderzoeken welke ingrepen positief uitpakken voor welke woningen, waarbij het essentieel is om energie op te wekken met duurzame bronnen zoals zon, wind en water.

Combinatie van oplossingen

Door gebruik te maken van verschillende energiedragers als gas, elektriciteit en een warmtenet kunnen we haalbare en betaalbare oplossingen neerzetten. De oplossing is elke keer afhankelijk van de specifieke woning. Gecombineerd gebruik biedt de beste kansen en is een realistische aanpak. Waar we bij nieuwbouwwoningen relatief eenvoudig de beste oplossing kunnen toepassen, moeten we bij bestaande woningen steeds op zoek naar maatwerkoplossingen. Door het slim benutten van de infrastructuur van elektriciteit, warmte en gas maken we optimaal gebruik van zonne- en windenergie. Transport en opslagmogelijkheden zijn daarin cruciaal, want transport en de opslag van elektriciteit zijn lastiger te realiseren dan bij gasvormige oplossingen.

Duurzame samenleving

Wij geloven niet in één oplossing. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We sluiten geen technologieën uit, geloven in meerdere energiedragers en stimuleren innovaties. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gas, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in België. Daar staat Remeha voor en deze realistische visie dragen we uit.

Wilt u graag kennis maken met de verschillende hybride oplossingen van Remeha? Vul het formulier in en Remeha bezorgt u meer informatie.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email