“Passief en duurzaam bouwen kent zeer eenvoudige basisprincipes, maar de uitvoering is geen lachertje”, getuigt Evert Crols, zaakvoerder van B-architecten en ontwerper van Mundo A, de toekomstige oogappel op de Turnhoutsebaan.

“Voor onze jonge ploeg was die ‘incompanyopleiding’ van Passiefhuis-Platform vzw (PHP) een echte eye-opener”, getuigt Evert Crols, bestuurder van het 40-koppige B-architecten nv uit Antwerpen. Nochtans is het bureau niet aan zijn proefstuk toe wat passief(ver)bouw betreft: denk aan het opvallende L28 in Sint-Jans-Molenbeek met 8 passieve sociale woningen, de passiefschool in Kalmthout, passiefwoningen in het nieuwe wooncomplex in de Florastraat te Antwerpen … Bovendien kwam B-architecten ook als primus uit de ontwerpwedstrijd voor Mundo A. “De bouwaanvraag voor dit bio-ecologisch passiefkantoor is binnen en we voorzien dat in 2017 zowel PHP als VIBE en andere vernieuwingsgezinde organisaties er in kunnen.”

B-architecten houdt de vinger aan de pols van de bouwmarkt: “De politiek op de werkvloer is er een van cursussen volgen, specialiseren. Toen enkele medewerkers wilden bijleren over deelaspecten van energieneutraal bouwen – denk aan luchtdicht bouwen, bouwknopen… –leek het mij ideaal dat Bert Vanderwegen, opleidingsverantwoordelijke bij PHP, les zou geven bij ons op kantoor. Als kers op de taart kregen we 50 procent korting dankzij de KMO-portefeuille.”

Verplichte vorming voor architecten

Negen vrijdagen op rij volgden een tiental werknemers een dag lang les. “Leerrijke materie, op maat van B-architecten”, vertelt Crols. “Passief en duurzaam bouwen kent zeer eenvoudige basisprincipes, maar de kwaliteitsvolle uitvoering ervan is geen sinecure. Er komt veel bij kijken.” De keuze voor incompany was er ook één van efficiënt werken: “De collega’s moesten zich niet verplaatsen. Dit bespaart reistijd- en kosten en er was een toffe dynamiek bij het team.”

Staat er binnenkort nog een opleiding gepland? “Eerstdaags niet, maar het staat op de agenda. Zeker nu de Orde van Architecten permanente vorming verplicht wil invoeren – een goede zaak trouwens, want de (ver)bouwmarkt evolueert snel!”.

Heb jij ook interesse in een incompnanyopleiding? Laat het ons weten via onderstaande formulier. Wij nemen graag vrijblijvend contact op.