Interieur 2012. Niko stelt 32 prototypes van schakelaars voor aan het grote publiek. Interieur 2014. Niko lanceert de publiekslievelingen en vult zijn designlijn Pure aan met afdekplaatjes vol emotie, die passen bij de interieurvormgeving van vandaag. Met materialen als bamboe en bakeliet, en bijzondere kleuren als goud- en bronstinten maak je een designstatement aan je muur.

 

We hechten veel belang aan de inrichting van onze woning en laten ons inspireren door interieurmagazines, vernieuwende kleurtrends en pure materialen. Soms voegen we accessoires toe, soms is ons interieur aan een heuse transformatie toe. We kiezen vloeren en deurklinken uit honderden stalen. Alleen de elektricien vraagt maar zelden wat voor schakelaar of stopcontact we aan de muur willen. En zo blijven we uitkijken op dat vuilwitte exemplaar, het liefst met wat restjes verf van verschillende make-overs door de jaren heen.

 

Pure-reeks van Niko

Met het juiste detail werk je je interieur tot in de puntjes af. Daarom lanceerde Niko in 2006 de designreeks Pure, naast de collecties Original en Intense. Pure staat voor uitgepuurde schakelaars van hoogwaardige materialen zoals (gelakt) staal of bamboe. De reeks bestond tot voor kort uit Niko Pure natural soft grey, natural red, stainless steel on anthracite, stainless steel on white, white steel, black steel, champagne steel, alu grey, alu black en bamboo. In 2014 wordt dat gamma grondig uitgebreid met Niko Pure Bakelite®, weathered steel, skin sensation cinnamon, fluent champagne en liquid jade.

 

Tijdens Interieur 2014 komen er nog enkele ontwerpen bij, met Niko Pure alu gold, Niko Pure bronze, Niko Pure alu steel grey, Niko Pure fluent anthracite en Niko Pure liquid snow white.

 

Eyecatchers in de Niko Pure-reeks

Niko Pure alu gold (nieuw Interieur 2014)

 

 

Goud- en metaalaccenten zijn weer helemaal terug in het interieur. Een duotone fruitschaal met gouden binnenkant? Een badkamer met matgouden kranen? Een Tom Dixon-accessoire? Niko lanceert alu gold in zijn reeks Pure, een subtiele schakelaar met matte goudglans die de trendy goudaccenten in je interieur samenbrengt. Speciaal op vraag van architecten is ook de toets in goudlook, wat voor één sterk geheel zorgt. Ook verkrijgbaar in alu black, alu grey en alu steel grey.

 

Niko Pure bronze (nieuw Interieur 2014)

 

 

Brons is het eerste metaal dat door onze voorvaderen in de Lage Landen werd gebruikt. We maakten er door de eeuwen heen zowel speerpunten als kerkklokken van. De Niko Pure bronze past met zijn doorleefde patine perfect in interieurs met een verhaal.

 

Niko Pure liquid snow white (nieuw Interieur 2014)

Plexiglas zorgt voor oneindig veel perspectief en kleurdiepte. Niko Pure liquid snow white bewijst hoe mooi een witte schakelaar kan zijn. Uitgepuurd strak, passend in elk interieur. Ook beschikbaar in een jadevariant.

 

Niko Pure fluent anthracite (nieuw Interieur 2014)

Met zijn diepe, antracietkleurige glans geeft Niko Pure fluent anthracite het interieur een luxueus tintje. Het wervelend patroon zorgt voor een modern accent. Ook verkrijgbaar in een zachte champagneschakering.

 

Niko Pure alu steel grey (nieuw Interieur 2014)

 

 

De reeks steel  binnen Pure is favoriet bij wie het graag strak houdt. Het nieuwe alu steel grey is intens blauwgrijs, een tint die perfect past in een minimalistisch interieur. Ook verkrijgbaar in champagne steel, alu gold, black en grey, black steel, white steel, weathered steel, stainless steel on anthracite en stainless steel on white.

 

Niko Pure bamboo

Van brilmonturen tot tafels: blank hout en natuurlijke materialen spelen de hoofdrol in het hedendaagse design. Deze schakelaar, Niko Pure bamboo, past perfect in dat plaatje.

 

Niko Pure Bakelite®

Niko Pure Bakelite is een moderne hommage aan het bekende materiaal met Belgische roots dat designgeschiedenis schreef begin 19e eeuw. Het materiaal werd, naast telefoons en fototoestellen, vooral gebruikt voor schakelaars. Niko Pure Bakelite heeft dezelfde heerlijke touch en subtiele patine en is beschikbaar in piano black en chocolate (de gelakte variant van de piano black).

 

Niko Pure weathered steel

Naast schakelmateriaal van gelakt en roestvrij staal lanceert Niko de ontwerpen van Pure weathered steel. Die variant toont de schoonheid van verweerd staal met zijn warme oranjebruine kleurschakeringen. Een industriële touch voor elke ruimte.

 

Niko Pure skin sensation cinnamon

De zachte schakelaar met hoge aaibaarheidsfactor Niko Pure skin sensation cinnamon is - gelukkig - niet gemaakt van echte dierenhuid, maar heeft wel dezelfde look. Voor een streepje buitenleven in je stadswoning of een grappige knipoog in elk interieur.

 

Publiekslievelingen

De nieuwe Pure-reeks komt er op vraag van de markt. Niko toonde tijdens Interieur 2012 maar liefst 32 prototypes. Later volgde nog een onderzoek (*) bij zowel consumenten als professionals. Hieruit bleek dat we vandaag kiezen voor pure, emotionele en zelfs nostalgische materialen. Strakke schakelaars van authentieke materialen als bakeliet waren grote favoriet. Ook de Scandinavische invloed blijkt ons niet vreemd. Zo smolten pastelkleuren en lichtreflectie samen in de schakelaar liquid jade.


(*) Enquête bij 570 consumenten en professionals (architecten, interieurarchitecten) in België, Nederland, Slowakije en Frankrijk.

 

Tips van de interieurvormgever

Met de juiste schakelaar werk je je interieur tot in de puntjes af. Maar hoe kies je nu het juiste exemplaar uit al die bijzondere materialen van de Niko Pure-reeks?

  1. Het zijn vaak net de witte, plastic schakelaars die niet zo neutraal zijn als we willen geloven. Met de reeks Pure kun je zowel een statement aan de muur maken als je schakelaar mooi laten harmoniëren met de rest van het interieur.
  2. Ga voor evenwicht. Zoek een kleur of een materiaal dat af en toe terugkomt in je interieur. Een lamp met goudkleurige binnenkant versterk je met de schakelaar Niko Pure alu gold.
  3. Hou je het graag subtiel, ga dan voor een schakelaar met een toets en omlijsting in dezelfde kleur voor een mooie visuele integratie. Hierbij kun je kiezen voor Pure white steel, black steel, champagne steel, alu steel grey, Bakelite®, liquid snow white en alu gold.
  4. In het interieur van vandaag staan pure materialen centraal: lichte eik voor het parket, marmer voor de bijzettafeltjes … Ook met de reeks Pure zorg je voor een klein en puur materiaalaccent aan de muur. Kies voor een schakelaar met de look van bijvoorbeeld (verweerd) staal, bakeliet of bamboe.
  5. Laat je interieur een verhaal vertellen. Lijsten met opgezette vlinders van grootmoeder, deurklinken van op een rommelmarkt, een vintage stoeltje gevonden op een tweedehandssite … We gaan op zoek naar details die leven brengen in huis.
  6. Begin met één sfeerhoekje of muur in een bepaalde stijl. Een hoek met een fauteuil, een goed boek en een mooie fles whisky bijvoorbeeld. Je interieur weerspiegelt je persoonlijkheid. Kies voor levendige materialen (skin sensation cinnamon, weathered steel) die daarbij aansluiten.