Momenteel maken 65-plussers 17 % van de bevolking uit. Tegen 2050 zal dat 25 % zijn. Het vergrijzingsthema komt dan ook steeds dichterbij. Vragen als 'Hoe kunnen we senioren de perfecte zorg bieden?' of 'Op wat voor plek zouden we zelf oud willen worden?' winnen aan belang. Tijd om stil te staan bij de zorgwoning van morgen.

 

Het thema van de vergrijzing is een heet hangijzer. Door de stijgende levensverwachting zal tussen 2020 en 2040 het percentage oudere mensen een pak hoger liggen. De senioren zullen ook langer leven én meer nood hebben aan zorg op maat. De groeiende zorgsector kampt bovendien met een aantal moeilijkheden zoals een tekort aan personeel en een verouderde infrastructuur. De zorgwoningen (van rusthuizen tot serviceflats) die we optrekken of renoveren, hebben daarom nood aan ondersteunende technologie die het leven van zowel de bewoners als de verzorgers een stuk makkelijker en comfortabeler maakt. Niko biedt hiervoor de oplossing.

 

Niko op maat van de zorg

Niko uit Sint-Niklaas produceert ondertussen al meer dan vijftien jaar oplossingen voor huisautomatisering, ook in de zorgsector. Tot eind 2013 deed het merk dat onder de naam Niko Projects, sinds januari 2014 onder de Niko-vlag. Vandaag biedt de fabrikant een volledig pakket producten en diensten aan, interessant voor verschillende sectoren. Het gaat niet langer alleen om schakelaars, maar ook om lichtsturing, toegangscontrole, kamer- en gebouwautomatisering en ook oplossingen voor de zorg. De combinatie van die toepassingen levert een uiterst handig, flexibel en doordacht beheersysteem voor de zorg op. De filosofie achter de diensten en producten van Niko is telkens identiek; de oplossingen zelf zijn op maat van het doelpubliek.

 

Meer tijd voor de zorg zelf

Het Niko beheersysteem voor de zorg is een professioneel, veelzijdig en intuïtief systeem dat zorgmedewerkers en beheerders makkelijk kunnen hanteren en dat bewoners en hun familieleden geruststelt. Het systeem neemt bovendien een groot deel van de administratieve rompslomp weg, plus een hoop tijdrovende taken als lichten doven en de rolluiken naar beneden laten.

 

Dankzij de Niko beheersoftware voor de zorg beschikt de zorgmedewerker ook over een eenvoudige tool voor oproepbeheer: wanneer heeft welke bewoner een oproep gestart en hoe snel is hier gevolg aan gegeven? De bewoners zelf hebben een kamer die uitgerust is op maat van hun noden, met oproepknoppen, detectoren, geautomatiseerde scenario’s om de verwarming en rolluiken te sturen, en al het nodige om op een optimale manier zorg, comfort en veiligheid te bieden.

 

Eén scherm, ingesteld per bewoner

Concreet bevindt zich in alle kamers en centrale ruimtes een Niko kamerterminal voor de zorg waarop je handelingen en aanwezigheden kunt invoeren. Die historiek wordt dan centraal opgeslagen in de Niko beheersoftware voor de zorg. Daarnaast is het mogelijk elke kamer uit te rusten met extra centraalgestuurde functies zoals levensbewaking, automatische bediening van de zonwering of uitschakeling ’s nachts van het stopcontact van de televisie.

 

 v.l.n.r. : Niko kamerterminal voor zorg, Niko beheersoftware voor zorg      

 

Die functies zijn ook individueel per kamer instelbaar. Zo kun je per bewoner intelligente en gepersonaliseerde scenario’s aanvinken. Zo'n 45 % van de zorgbehoevenden in een woon-zorgcentrum bijvoorbeeld is licht tot zwaar dement. Voor hen werd de dwaaldetectiefunctie ontwikkeld. De bewoners dragen een polsbandje dat aan het Niko beheersysteem meldt wanneer ze een bepaalde zone willen verlaten. De deur sluit automatisch en het personenalarm treedt eventueel in werking.

 

Het centraalgestuurde systeem functioneert uiterst flexibel. Wanneer de zorgmogelijkheden op een kamer moeten worden aangepast aan de levensfase van de bewoner of wanneer een nieuwe bewoner in de kamer trekt, maakt de beheerder met enkele klikken een nieuw gepersonaliseerd profiel aan voor de kamer.

 

Met oog voor design

Niko onderscheidt zich in de zorgsector ook dankzij het mooie design. In een nieuwbouw is vormgeving, zowel op esthetisch als op praktisch vlak, een belangrijke meerwaarde. De Niko kamerterminal voor de zorg ziet er niet alleen mooi uit, het systeem sluit ook perfect aan op de stopcontacten bijvoorbeeld. Ook de gebruiksinterfaces zijn ontworpen met oog voor esthetiek en met aandacht voor intuïtief gebruik.

 

Kostenplaatje

Het Niko beheersysteem voor de zorg is niet alleen flexibel qua toepassing, maar ook qua prijs. Met een beperkte investering kun je al de basisfuncties laten installeren. Tijdens de plaatsing van het beheersysteem brengt Niko de vereiste componenten aan in alle kamers, gemeenschappelijke ruimtes en personeelslokalen, zelfs wanneer een beheerder ervoor kiest te starten met het standaardpakket. De installatie is klaar voor de toekomst; bijkomende functies kun je dan makkelijk activeren in de Niko beheersoftware voor de zorg. Kap- of breekwerk is niet nodig, én je betaalt alleen voor de functies die je nodig hebt.

 

Ontdek de case study Dilhome waar deze zorgoplossingen werden toegepast.