Dubio baksteen, illusionist in baksteenland

Nelissen Steenfabrieken
Nelissen Steenfabrieken
Nelissen Steenfabrieken

Dubio is een nieuwe baksteen die Nelissen Steenfabrieken samen met productdesigner Roel Vandebeek op de markt zet. Schaduwlijnen typeren de Dubio en wekken de illusie van twee dunne gestapelde bakstenen.

Dunne lange bakstenen is dé trend

Originele lijn- en metselverbanden zijn elementen die de architect weer een nieuw ontwerp van gevel opleveren.

“Architecten zijn tuk op gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen. Ook blijft de vraag naar een origineel lineair lijnenspel toenemen. Deze steen laat je, zoals zijn naam doet vermoeden, twijfelen. Door extra schaduwvoegen in de steen te bakken, creëren we de illusie dat de gevel opgebouwd is uit dunne stenen. Een innovatieve wereldprimeur!”

Roel Vandebeek, ontwerper van productdesignbureau ‘It’s a Roel’ uit Maasmechelen

De pracht zit in de details

De lijnen in de baksteen zijn doorgetrokken over de kopse zijde van de baksteen. Een niet eenvoudige klus in de productie. Door het lijnenspel in de baksteen creëert men een gevel die voorheen niet mogelijk was, want de stenen bestaan zo dun niet in baksteen. Door het lijnenspel door te trekken is er ook gedacht aan de aannemer. Hij moet dus niet langer in verstek zagen om een hoek te maken.

Innovatieve creativiteit

 

Met Dubio kan je creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. “Je krijgt één steen, maar ziet twee op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren”, stelt Joeri Gevers, gedelegeerd bestuurder bij Nelissen Steenfabrieken. Het innovatieve concept biedt volgens hem talloze opties:

“Verticale, horizontale of zelfs golvende schaduwlijnen: alles denkbaar. Je kan deze steen zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. Met de Dubio zal de architect zijn creativiteit op geheel nieuwe wijze kunnen botvieren.” 

Joeri Gevers, gedelegeerd bestuurder bij Nelissen Steenfabrieken

Duurzaam rendement 

De extra grote versie van de N70 van Nelissen vormt de basis voor de nieuwe Dubio-steen. Hij is 24 cm breed, 7 cm hoog en 7 cm dik. Deze slanke steen is drie centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 % lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30 % aan transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren.

Ook voor de metselaar op de werf heeft de Dubio voordelen in petto. Doordat de steen hoger is als een standaard steen, ligt het rendement bij verwerking op de werf ook hoger.

U wilt deze nieuwe baksteen in levende lijve ontdekken? Kom ons bezoeken tijdens Batibouw 2017 in hal 5, stand 511.

Of wilt u nu al meer informatie ontvangen, gelieve dan het aanvraagformulier in te vullen. Wij sturen u dan meer informatie op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email