Waarop letten bij het kiezen van verlichting voor de badkamer?

Modular Lighting Instruments
Badkamer1

Als lichtspecialist hebben we zicht op regelmatig terugkerende fouten die opduiken in de badkamer. Wij sommen er hier enkele op:

  • Men voorziet slechts één centraal lichtpunt in de badkamer;
  • Men vergeet licht in de douche;
  • Men plaatst spots boven het bad, wat zeer onaangenaam is als je je ontspant en languit ligt en kijkt in het licht van de spot;
  • Spots boven de spiegel geeft schaduwen bij maquilleren en scheren.

Wij bezorgen je enkele richtlijnen zodat jouw toekomstige badkamer een oase van rust en plezier wordt.

1 : Basisverlichting

Zorg voor natuurlijk licht voor de basisverlichting. Onder basisverlichting verstaan we dat je met één druk op de knop een ruimte degelijk kan verlichten.

2 : Zorg voor variatie in verlichting

Naast de basisverlichting is het interessant om te werken met enkele spotjes en indirecte verlichting in bijvoorbeeld een nis. Deze verlichtingselementen kunnen nadien ook gebruikt worden als sfeerverlichting. Zorg ervoor dat ze dimbaar zijn.

3 : Accentverlichting rond de spiegel

Denk aan je vrouw of je man in de badkamer. Helder zicht is noodzakelijk bij het trekken van een ooglijntje of om zich te scheren. Diffuus licht aan beide zijkanten van de spiegel op ooghoogte zorgt ervoor dat elke gebruiker helder zicht heeft. Is enkel verlichting aan het plafond mogelijk, zorg dan dat het licht diep genoeg valt zodat je geen schaduw op je gezicht krijgt.

4 : De juiste design van de verlichting

Kies je voor een strakke en moderne badkamer, dan kan je met licht een lijnenspel creëren met vierkante spotjes of profielen. Ga je voor gezelligheid, dan zijn ronde spotjes en wandlampen interessant. Wit blijft de populairste kleur en met zwart kan je accentueren.

5 : Ontspannen in de badkamer

Je voorziet een bad? Denk dan zeker aan dimbare verlichting. ’s Morgens en ’s avonds is dit aangenaam. Plaats zeker geen spots boven het bad. Al liggend zijn spots zeer onaangenaam.

6 : Het licht in het toilet

Ga voor diffuus licht vanuit een wandarmatuur. Een leuke tip: voorzie dat er in het toilet oriëntatieverlichting aanwezig is. Bij een nachtelijke sanitaire stop gaat het licht op het toilet en op de gang samen aan. 

And last but not least : “Check de IP-waarde”

Verlichting in de badkamer moet altijd vochtbestendig zijn. Naargelang de afstand van douche, bad of lavabo gelden andere regels, die je terugvindt in het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (A.R.E.I.). Door het IP-nummer van je verlichtingstoestel te bekijken, weet je meteen waar je installateur het mag plaatsen.

Heb je hulp nodig, neem dan vrijblijvend contact op via het antwoordformulier. Modular Lighting Instruments helpt je graag verder zodat je badkamer beleving telkens opnieuw geslaagd is.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email