Smart : zo kies je de juiste spots voor binnen

Modular Lighting Instruments
Modular Lighting Instruments
Modular Lighting Instruments

Verlichting bepaalt het karakter van je woning, en met veelzijdige spots kun je het ideale lichtplan creëren. De Smart-lijn van Modular Lighting Instruments is een uitgebreide spotreeks waarmee je aan de slag kunt in elke ruimte. Het mooie design wordt gecombineerd met de nieuwste ledtechnologie (weg met halogeen uit de jaren tachtig!) en leuke accessoires, zodat je kunt in- of opbouwen en kunt spelen met rond en vierkant.

Nieuw: naast de spots van 82 en 115 mm is er nu ook een grote spot van 160 mm doorsnede verkrijgbaar voor retail- en projecttoepassingen. De kleine variant van amper 48 mm doorsnede is op zijn beurt bijzonder geschikt voor o.a. oriëntatieverlichting.

Drie looks

Bij Smart kies je eerst je basisledspot en voeg je er daarna het juiste accessoire aan toe. Zo krijgt je verlichting de juiste look in elke ruimte. De basisspot is verkrijgbaar met drie designs, tegelijk ook de drie populairste designs van Modular Lighting Instruments: Smart Cake, Smart Lotis en Smart Kup. Drie verschillende vormgevingen die elk een ander lichteffect creëren.

Smart Lotis heeft het uitzicht van de populaire Lotis-reeks. Kenmerkend is de platte rand en conische kelk. De kelk van de Smart Kup eindigt dan weer op een fijn boordje. Ten slotte is er de Smart Cake, geïnspireerd op de Cake-armaturen van Modular, die met hun organische glooiing het licht op een zachte manier verder laten glijden.

Nieuw: klein spotje van 48 mm & grote spot van 160 mm

Smart was tot voor kort beschikbaar in spots van 82 of 115 mm. Nu komen daar ook een kleine spot van 48 mm en een groot exemplaar van 160 mm bij.

Smart 48

Smart 48 kun je in het plafond kwijt, maar ook in de muur. Zo vult de armatuur het assortiment oriëntatieverlichting van Modular Lighting Instruments aan. Met de Lotis-look is ook een asymmetrische versie beschikbaar. Smart 48 bestaat met een witte of zwarte structuurafwerking. Hij bestaat in IP20 en IP54 voor vochtige ruimtes. De IP20 kun je combineren met het tube-accessoire (zie verder).

Smart 160

De grootste telg uit de Smart-familie is met zijn 160 mm en 2 700 tot 4 500 lumen een echt lichtkanon. Toepassing is dan ook vooral als algemene verlichting in de retail- en officesector. Ook in ruimtes met hoge plafonds (zoals een oud herenhuis) is Smart 160 een goede keuze. 

Modulariteit troef: Smart-accessoires

Smart is extra veelzijdig doordat je de lamp en ring kunt combineren met een aantal accessoires. Op die manier bieden ze de perfecte oplossing voor elk interieur.

Smart mask (met één of twee lampen)

Hoewel ronde spotjes het meest voorkomen, trekt een vierkante vorm subtiel de aandacht. De Smart mask, die bestaat uit een vierkant of rechthoek met één of twee (enkel bij 82 & 115) ronde uitsparingen waarin de spotjes passen, speelt hier perfect op in. Beschikbaar voor de spotjes van 82, 115 en 160 mm. Smart masks zijn beschikbaar in zwart, wit of goud (enkel 82 & 115). Dat maakt het mogelijk om te spelen met kleurcontrast.

Smart surface box (met één of twee lampen)

Wie geen spotjes kan inbouwen in het plafond maar toch graag voor die vorm van verlichting opteert, kiest voor Smart surface box: een vierkante of rechthoekige doos die je op het plafond monteert en waarin je één of twee spotjes aanbrengt. Beschikbaar voor Smart 82 en 115, ook voor de richtbare exemplaren.

Smart surface tubed

De spotjes van 82 mm kun je ook integreren in een korte (85 mm) of langere (130 mm) cilinder. Combineer die twee lengtes en maak speelse creaties op het plafond. De Smart Kup 82 heeft een specifieke rand die boven de boord van de ronde opbouwcilinder/buis komt piepen - in tegenstelling tot de Smart Lotis en Smart Cake die helemaal verzonken zitten in het huis van de cilinder. Ook voor de kleine Smart 48 is er een tube beschikbaar.

Renoveer van halogeen naar led

Inbouwspots zijn sinds de jaren tachtig niet meer weg te denken uit ons interieur. Dankzij halogeenspots op laagspanning werd het mogelijk om verlichting in te bouwen. Er moest minder worden gepoetst en de consument kreeg meer vrijheid op het gebied van architectuur en lichtplanning. Een halogeenspot gaf bovendien dubbel zo veel licht als een traditionele gloeilamp en ging twee keer zo lang (2000 uren) mee. Een kleine revolutie dus!

Vandaag is halogeen achterhaald, dankzij ledtechnologie. De voordelen zijn legio: kwalitatieve leds verbruiken slechts een kwart van halogeen, zijn even performant en gaan minstens 50.000 branduren mee, wat in de praktijk een leven lang betekent. Je kunt meestal ook kiezen tussen kleurtemperaturen om een bepaalde sfeer te creëren met een al dan niet dimbare variant en – last but not least – kwalitatieve leds zorgen voor een bijzonder natuurgetrouwe weergave van de objecten die ze in de schijnwerper zetten.

Heb je nog een ruimte met spots in eightiesstijl en wil je overschakelen naar ledspots? Dan kun je kiezen voor retrofitleds, of leds die in hetzelfde designjasje zitten als een halogeenlamp. Je draait je oude halogeenlampen uit, draait je nieuwe ledlampen in en … Klaar is Kees!

Maar het is nog beter om meteen grondig te werk te gaan en te kiezen voor armaturen die 100% 'led dedicated' zijn. De Smart-lijn van Modular Lighting Instruments is bijvoorbeeld zo ontwikkeld dat ze het maximum halen uit de ledspots, met onder meer een vernuftige warmteafvoer en een goede reflectie.

De Smart-lijn van Modular Lighting Instruments is ten slotte ook ideaal voor verbouwingen. De spots hebben een extreem lage inbouwdiepte en zijn uitgerust met bladveren, zodat je ze makkelijk kunt inbouwen in een vals of zelfs betonnen plafond.

In de praktijk : de bouwstenen van je verlichtingsplan

Basisverlichting

Verspreidt het licht gelijkmatig, zonder al te veel storende schaduwen. Kies voor spots met een brede stralingshoek of een grotere diameter, zoals Smart 115.

Accentverlichting

De sfeerschepper bij uitstek! Denk hierbij aan gericht licht, om bijvoorbeeld een kunstwerk te accentueren. De instelbare ('adjustable') exemplaren uit de Smart-lijn maken het mogelijk om het licht naar wens te richten. Ook verkrijgbaar in een opbouwvariant, dankzij de Smart Surface Box.

Functionele verlichting

Ondersteunt op specifieke plaatsen de belangrijkste activiteiten zoals koken, lezen en werken. Een natuurgetrouwe kleurweergave is hier erg belangrijk. Bij het kiezen van kleurstalen voor je nieuwe gordijnen bijvoorbeeld, kan het licht waaronder je die bekijkt van groot belang zijn. Kies voor spots met een CRI (Colour Rendering Index) van meer dan 90 voor een zo getrouw mogelijke weergave.

Kleurweergave (CRI)

  • 90-100 – uitstekende kleurweergave (ideaal voor functionele verlichting)
  • 80-90 – goede kleurweergave (goed voor basisverlichting in huis)
  • 60-80 – gemiddelde kleurweergave (goed genoeg voor tuinverlichting)
  • <60 – slechte kleurweergave

Oriëntatieverlichting

Een zwak licht dat een bepaalde route aangeeft, bijvoorbeeld in de gang of slaapkamer. Smart 48, de kleinste spot uit de Smart-lijn, is hier de perfecte keuze. Ook in de badkamer zorgt oriëntatieverlichting voor extra veiligheid.

Hoogwaardige ledtechnologie

Modular Lighting Instruments maakt het verschil door te werken met hoogwaardige materialen en zijn ontwerpen tot in de puntjes af te werken. Vele snufjes zijn in house bedacht en ontwikkeld. 

Naast de hoogwaardige leds, is voor de spots het meest opvallende item waarschijnlijk het koellichaam, de bionic heatsink. Om de warmte beter te laten afvloeien, haalde Modular inspiratie uit de natuur. Net zoals de nerven van het blad ervoor zorgen dat water en voedingsstoffen beter over het blad verspreid worden, zorgen de nerven van het koellichaam ervoor dat de warmte van de spot beter afgevoerd wordt. Hierdoor kunnen hoge lumenwaarden gehaald worden én blijven de leds langer meegaan. 

Verder ontwikkelde Modular ook een eigen reflector, die het licht beter gaat verspreiden en zo zorgt voor een krachtigere spot. De reflector is van aluminium en niet van plastic, wat niet alleen een hoogwaardiger materiaal is, maar ook minder stof zal aantrekken. Ook het afdekglaasje is van glas en niet van plastic.

Smart: een volledige reeks: 48, 82, 115 en 160

Alle Smart-spots zijn verkrijgbaar met leds, zowel in 500 en 900 (Smart 82), 1100, 1500, 2000, 2500 en 3000 lumen (enkel bij 115 en 160). Smart 82 is ook beschikbaar in halogeen. Voor de badkamer kun je opteren voor een IP54-versie.

Smart 115 is daarnaast beschikbaar als richtbare spot met een typisch Modular-detail. De kanteling gebeurt namelijk asymmetrisch, waardoor je geen bedrading ziet, maar alleen de heel mooie esthetische rand van het lamphuis. Een verfijnde kanteling van 30° graden zorgt voor een subtiel lichteffect op de wand.

De spotjes van 82 en 115 mm zijn telkens verkrijgbaar met witte of zwarte structuurafwerking, of in goud. Smart 48 & Smart 160 zijn enkel beschikbaar met witte of zwarte structuurafwerking. Daarnaast is deze range ook met een aantal accessoires te combineren, waardoor de spots voor elk interieur of project de ideale oplossing bieden.

ID Smart

  • Inbouwspots beschikbaar met een diameter van 48, 82, 115 of 160 mm.
  • Met witte of zwarte structuurafwerking, of in goud (goud alleen bij 82 & 115).
  • Ledverlichting in warm wit (2 700 K & 3 000 K – CRI 90+) of neutraal wit (4 000 K), of 3 500 K op verzoek. ES50, MR16. 
  • IP54-versie voor vochtige ruimtes met diameter van 48, 82, 115 & 160 mm.
  • Spot, medium, flood, wide flood, gradenbundel (afhankelijk van type diameter).
  • Niet dimbaar of dimbaar met 1-10V, push dim, trailing edge dim, dali.
  • Accessoires: Smart mask, Smart surface box, Smart surface tubed.
­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email