Met zijn nieuwe LiHD accu-technologie presenteert Metabo een reuzensprong op weg naar de onafhankelijkheid van het stopcontact. De volledig nieuw ontworpen accu-packs met hoogrendementscellen leveren max. 67% hogere prestaties en maken daarmee compleet nieuwe toepassingen mogelijk – o.a. de eerste 2-hands accu-haakse slijpers ter wereld met 230 mm schijfdiameter en een vergelijkbaar vermogen van een 2.400 Watt haakse slijper.

Langere looptijden en hogere prestaties

Nadat Metabo in de afgelopen jaren met de verhoging van de accu-capaciteiten tot eerst 4.0 en daarna 5.2 Ah steeds als eerste producent maatstaven gezet had bij accu-looptijden, dringt de onderneming uit Nürtingen met zijn LiHD accu-technologie nu in nieuwe toepassingsdimensies door. Met LiHD verhoogt Metabo niet alleen de looptijd nogmaals met wel 87%, maar opent het ook een nieuw hoofdstuk in de accu-geschiedenis wat betreft prestatievermogen: de LiHD-accu-technologie in combinatie met nieuwe hoogrendementscellen levert met zijn geschiktheid voor hogere stroomdoorvoer max. 67% hogere prestaties en zorgt daarmee voor toepassingsmogelijkheden, die tot nu toe alleen denkbaar waren voor traditionele 230 Volt machines.

Compactere machines

Parallel daaraan worden vele reeds bestaande accu-machines in de toekomst compacter, omdat de platte, 1-rijige LiHD accu-packs net zo krachtig zijn als de tot nu toe grote lithium-ion accu-packs. 

“De introductie van LiHD is technologisch gezien een even belangrijke mijlpaal als in het jaar 2005 de overgang van nikkel-cadmium- op lithium-ion accu-packs. Ook toen werden nieuwe toepassingsgebieden voor accu-machines mogelijk, en konden de bestaande accu-machines lichter en compacter gebouwd worden “

Horst W. Garbrecht, CEO van Metabo.

Het voordeel vergeleken met de toenmalige verandering van technologie is dat de nieuwe LiHD accu-packs van Metabo 100% uitwisselbaar zijn met alle actuele accu-machines en laders van Metabo. Zo hebben professionals vandaag al de zekerheid, met Metabo in een toekomstbestendige interface te investeren.

De grote haakse accu-slijper is pas het begin

Inmiddels biedt Metabo in de 18 Volt klasse meer dan 50 machines aan. Voor al deze machines betekent LiHD een duidelijke verbetering van prestaties en looptijd. De nieuwe compacte haakse accu-slijper werkt bijvoorbeeld met borstelloze motor en LiHD op het vermogensniveau van een 1.000 Watt-machine op netvoeding. Bovendien presenteerde Metabo onlangs de eerste grote accu-haakse slijper ter wereld met 230 mm schijfdiameter, als eerste voorbeeld van toepassingen, die pas door een LiHD-accu-aandrijving mogelijk zijn geworden. De grote accu-haakse slijper zal Metabo vanaf begin 2016 leveren. Met 36 Volt LiHD-technologie is de machine net zo krachtig als een 2.400 Watt haakse slijper op 230 Volt en daarmee geschikt voor toepassingen onder de zwaarste omstandigheden, die tot nu toe uitsluitend voorbehouden waren aan sterke machines op 230 Volt.

Tal van andere, tot nu toe ondenkbare accu-machines zoals bijvoorbeeld de snoerloze SDS-Max-hamers, grote cirkelzagen, tafelcirkelzagen of zelfs muursleuffrezen op accu-pack met geïntegreerde afzuiging zullen in de toekomst dankzij LiHD gerealiseerd kunnen worden.

Tegelijkertijd maakt de nieuwe technologie bestaande accu-machines zo krachtig dat gebruikers voor de eerste keer ook in de industriële productieomgeving zonder verlies van vermogen duurzaam zonder snoer kunnen werken. Dat bewijst ook de nieuwe borstelloze 18 Volt accu-haakse slijper heel duidelijk.

„Onze nieuwe accu-haakse slijpers zijn slechts het begin voor vele nieuwe accu-machines voor toepassingen, die dankzij LiHD nu mogelijk zijn. Wij streven verder consequent de visie van de snoerloze bouwplaats na – en zijn nu met LiHD een beslissende stap dichter bij dit doel gekomen“, aldus Garbrecht. Hoe zeer ook de actuele machines van LiHD profiteren, wordt bijvoorbeeld getoond door de accu-afkort- en verstekzaag KGS 18 LTX 216. Daarmee kunnen gebruikers dankzij LiHD duidelijk sneller werken: in 26,5 x 6,5 cm zacht hout ligt de zaagsnelheid met een traditionele 5.2 Ah-Li-ion-accu op ongeveer 10 mm per seconde – met LiHD-accu-pack zijn daarentegen max. 18 mm per seconde mogelijk.

Hoogrendementscellen optimaal benut

De LiHD-technologie is gebaseerd op een nieuw soort hoogrendementscellen en een optimaal op de cellen afgestemd, door Metabo ontwikkelde accu-pack. „Wij hebben o.a. de elektromechanische constructie van de accu-packs helemaal opnieuw ontworpen en de stroomgeleiders versterkt“, legde Volker Siegle, Directeur Productontwikkeling en Kwaliteit bij Metabo, uit tijdens een persbijeenkomst. „In combinatie met meer actief celmateriaal hebben wij zo het vermogen dat de machine aan de accu-pack kan onttrekken, duidelijk verhoogd.“ Dat betekent dat de nieuwe LiHD accu-packs meer energie leveren en de machines deze extra energie ook in werkvooruitgang en looptijd kunnen omzetten. De massieve, voor hoge stroom geschikte stroomrails, de vergrote contacten en de celverbinders uit een speciale koperlegering geleiden de stroom met wezenlijk minder verlies naar de machine dan dat het geval is bij traditionele Li-ion-systemen. Daarbij komt dat de nieuwe LiHD accu-packs bij zwaar permanent gebruik veel minder verhit raken, wat een zeer positieve invloed op de levensduur van de cellen heeft. Samen met het feit dat de LiHD accu-packs op grond van de max. 87 procent langere accu-looptijden veel minder vaak geladen hoeven te worden, gaan ze duidelijk veel langer mee dan traditionele accu-packs. „Een LiHD accu-pack gaat bij een vergelijkbare belasting ongeveer tweemaal zo lang mee als een traditionele lithium-ion-accu-pack", bevestigt Siegle.

Snelle laadtijd en 3 jaar garantie op alle LiHD-accu-packs

Zoals alle Metabo accu-oplossingen heeft de onderneming uit Nürtingen ook de nieuwe LiHD-accu-packs op basis van de beproefde Ultra-M-Technologie ontwikkeld. Dat garandeert een perfect samenspel van machine, accu-pack en lader. Dankzij AIR COOLED-laadtechnologie zijn de nieuwe LiHD-accu-packs binnen zeer korte tijd weer volledig opgeladen en hebben ze daarmee de kortste tijd nodig om opnieuw gebruikt te worden vergeleken met alle systemen van de concurrentie. De actuele laadtoestand kan de gebruiker op ieder willekeurig moment op de capaciteitsindicatie aflezen. Op de nieuwe LiHD-accu-packs geeft Metabo net als op alle accu-packs tot nu toe drie jaar garantie. De nieuwe accu-packs zijn naar keuze met LiHD 6.2 Ah of LiHD 5.5 Ah verkrijgbaar. Daarnaast biedt Metabo een compacte versie met LiHD 3.1 Ah aan, waarmee maximale prestaties en minimale afmetingen verenigd worden. De nieuwe LiHD-accu-packs zijn per direct met de relevante machines als set en bovendien in het Pick+Mix-systeem verkrijgbaar, waarbij gebruikers hun machines, accu-packs, laders en transportoplossingen zelf kunnen samenstellen en zo alleen betalen voor wat ze werkelijk nodig hebben.