Litracon is de afkorting van LightTransmittingConcrete. Het is een mengsel dat voor 96% bestaat uit beton en voor 4% uit glasvezel. Die samenstelling en het procédé op punt gesteld door de Hongaarse architect Aron LOSONCZI en de universiteit van Budapest resulteren in een homogeen uitziend betonmateriaal dat licht doorlaat. De dikte van het materiaal heeft weinig invloed op de lichtdoorlatende eigenschap: een wand van enkele centimeters dikte of één van enkele meters dikte laat evenveel licht door. Het zijn overigens niet enkel “schaduwen” die u ziet doorheen Litracon muren, ook kleuren blijven zichtbaar.

Het materiaal is enkel beschikbaar in  pregefabriceerde maten en is volledig handgemaakt. Dat maakt  Litracon een duur maar tevens uniek product.

Toepassingen

Als buitenmuur zorgt Litracon ervoor dat het daglicht overdag binnenkomt en dat ‘s nachts de verlichte binnenruimte buiten zichtbaar wordt. Met wat creativiteit kan dit materiaal voor heel wat toepassingen aangewend worden: logoletters aangebracht op een Litracon muur worden ’s nachts als negatief zichtbaar op de van binnenuit verlichte muur, binnenmuren uit Litracon zorgen ervoor dat natuurlijk licht dieper in gebouwen binnendringt,...

 

Technische gegevens

Vorm: geprefabriceerde blokken van 1200 x 400 mm en dikte variërend van 25-500mm. Kleinere afmetingen op vraag beschikbaar.
Samenstelling: 96% beton, 4% optische vezel
Dichtheid: 2100-2400 kg/m³
Druksterkte: 50 N/mm²
Buigtreksterkte: 7 N/mm²
Afwerking: gepolijst