Gevelisolatie, een zaak van buiten én binnen

Een toekomstgericht gevelsysteem focust op de optimale afstemming van de buitenschil op binnenafwerking. Voor de ontwikkeling van het systeem kan Knauf buigen op zijn jarenlange ervaring met de meest uiteenlopende ondergronden, van conventioneel en isolerend metselwerk tot beton. Kenmerkend voor de nieuwe oplossingen zijn de lichtheid, snelle montage en bijna industriële bouwmethode.

 

Van buiten…

Het gevelisolatiesysteem EPS B1 van KNAUF omvat een reeks oplossingen die elke gevel, nieuwbouw of renovatie, volledig omhuld met polystyreenplaten en toelaat een perfect evenwicht te bereiken tussen buiten- en binnentemperaturen. En dit zowel in de zomer als in de winter. Om dat comfortniveau te behalen en maximaal energie te besparen, moeten de systeemcomponenten op elkaar afgestemd zijn.

 

Basis van het systeem is de Knauf gevelisolatieplaat EPS 032, met zijn uitstekende lambda-waarde (λ = 0,032 W/m.K) om de thermische isolatie te verhogen en bouwknooppunten bij de montage te vermijden. Het speciale tand- en groefsysteem staat borg voor een perfect sluitend systeem, het oppervlak daarentegen geeft de wapeningsmortel een maximale hechting.

 

Knauf EPS 032 is een grijze plaat van 1000 x 510 mm uit geëxpandeerd polystyreen met grafiet. Met diktes van 60 tot 200 mm wordt al snel een uitstekend isolerend vermogen gehaald. Voor die werven waar nog betere prestaties verlangd worden, zijn diktes tot 400 mm op aanvraag verkrijgbaar.

 

Het kleven, wapenen en afwerken van de isolatieplaten in geëxpandeerd polystyreen kan met SM700 PRO. Geen lange droogtijden meer, want alle werkfases volgen elkaar snel op. Als ondergrond komt niet alleen conventioneel metselwerk in aanmerking, maar ook de cementplaat Aquapanel Outdoor. Deze stevige cementplaat op een metalen constructie biedt een waardige buitenschil die wind-, stoot- en brandbestendig is. Bovendien gemakkelijk te monteren, zonder de bouwstructuur extra te belasten.

 

… naar binnen

Specifiek voor vochtige ruimtes ontwikkelde Knauf het Aquapanel cementboard system en zijn plaat Aquapanel Indoor. Deze cementplaat is ongevoelig voor vocht en schimmel, brokkelt niet en dus de ideale toepassing in grootkeukens en andere vochtgevoelige plaatsen. Aquapanel is zeer hard, maar laat zich verwerken als een gipsplaat. Aquapanel SkyLite daarentegen laat toe om de binnenplafond visueel te laten doorlopen naar buitenplafonds en structuren aan gebouwen. Ideaal voor binnenzwembaden, luifels en terrassen. Architecturaal gezien een nieuwe wereld die opengaat!