Wooncomfort begint bij de vloer

We leven met z’n allen langer. En niet zo’n klein beetje. Wie nu met pensioen gaat, leeft 10 jaar langer dan 40 jaar geleden. De capaciteitsbehoefte aan nieuwe verblijven om te genieten van een comfortabele oude dag neemt spectaculair toe. Goed nieuws dus voor de bouwsector, maar ook voor de bewoners en het personeel. De moderne woonzorgcentra zijn pareltjes van aangepast en comfortabel wonen. En die nieuwe aanpak begint bij de vloer, zoals ITEC Contract Floors en KH Services illustreren in de nieuwe woonzorgcampus ‘Demerhof’ in Bilzen.

 

Elk gebouw is een product van zijn tijd. Destijds met de beste bedoelingen gebouwd, maar de ‘rusthuizen’ van vijftig jaar oud en meer, mogen inmiddels zelf ook op pensioen. Vandaag hanteren we immers heel andere normen en inzichten inzake woon- en werkcomfort voor seniorenresidenties. Dat kunnen de bewoners van de nieuwe OCMW Woonzorgcampus Demerhof in Bilzen beamen. De laatste fase van de totaalrenovatie van de oude rusthuizen Demerhof en Sint-Martinus is inmiddels afgewerkt: 3 verdiepingen van het eerdere rusthuis die werden ‘gestript’ en omgetoverd tot 24 hedendaagse serviceflats.

 

De hele campus Demerhof is een komen en gaan van bezoekers, verpleegkundigen, verzorgenden, ergotherapeuten, kinesisten, diëtisten, animatoren, vrijwilligers enzovoort. Heel wat leven in de brouwerij dus, en daarom moeten met name de vloer tegen een stootje kunnen, afgestemd op zijn functie en behoefte. En precies daar ligt de uitdaging: bewoners, bezoekers, personeel: bij honderden komen ze over de vloer. Maar hoe rijm je de noden van al die groepen in één oplossing, die ook nog eens fraai oogt?

 

Thuisgevoel

Voor de installatie van de vloeren deed ITEC een beroep op KH Services uit Koersel. Dat jonge bedrijf heeft al een mooi palmares van vloeroplossingen opgebouwd, van Porsche- en Ferrarigarages tot rusthuizen en studentenkamers. Zaakvoerder Koen Hotterbeex: “We hebben IVC Group leren kennen op de Dag van de Afwerking. Daar waren we onder de indruk van hun nieuwste luxevinyltegels, en ontdekten ook de andere producten. Ook al zijn wij een klein bedrijf van zes mensen en zij Europees marktleider, het klikte meteen! Nadat we waren uitgenodigd voor een fabrieksbezoek in Avelgem, ging de bal aan het rollen. De eerste samenwerking liet niet lang op zich wachten.”

 

Zo sloegen in de zomer van 2014 ITEC en KH Services de handen in elkaar voor de vloerbekleding van het Demerhof. “Meteen een van onze grotere projecten”, legt projectleider Ken Liberloo van KH Servcies uit. “Vinylvloeren van projectkwaliteit zijn uiteraard anders dan die voor residentieel gebruik. De functionaliteiten in een zorgcampus stellen specifieke vereisten: de vloer moet zeer onderhoudsvriendelijk zijn, een dikkere slijtlaag hebben die bestand is tegen het indrukken van zwenkwielen en tegen intensief gebruik, én tegelijk een warme en huiselijke uitstraling hebben.”

 

Voor die warme sfeer zorgt het heterogene houtmotief van de Itec Penta Wood Calais. Anders dan in bestaande of oudere rusthuizen, waar die typische homogene ‘ziekenhuisvloer’ ligt, doet dit meteen veel huiselijker aan. In de kamers ligt er in totaal 1180 m2 van deze Itec Penta Wood. Voor de badkamers werd gekozen voor Itec I-safe antislipvloeren, 140 m2 in totaal. Met een 0,70 mm slijtlaag zijn deze vloeren niet alleen oersterk, maar ook superveilig. (Klasse 34/43 – EN 685)

 

Oog voor detail

ITEC ontwikkelt heterogene vinylvoeren in 3 groepen: akoestische contractvloeren, supercompacte vloeren - die uitzonderlijk slijtvast zijn - en slipvaste veiligheidsvloeren, ideaal voor bijvoorbeeld eetzalen en keukens. “Binnen die groepen biedt ITEC verschillende kwaliteiten aan, in verschillende standaardkleuren en -patronen”, zegt Ortwin Top van IVC Group. “Er is veel meer keuze aan dessins dan vroeger. Je kan stellen dat de dessins en dus ook de sfeer die je in een residentiële context oproept, ook beschikbaar is voor projecten.”

 

Ken Liberloo: “Het was vrij snel duidelijk dat dit vinyl de oplossing was, ook al omwille van zijn prijstechnisch troeven, bijvoorbeeld ten opzichte van een keramische tegel. Linoleum is door zijn natuurlijke materialen dan weer iets meer open van structuur en dus vatbaarder voor indringen van vlekken.” Tot slot maakt ook de plaatsing het verschil. KH Services besteedt extra aandacht aan een feilloze afwerking, want “het minste foutje springt meteen in het oog en kan de aanblik van de gehele vloer aantasten”.

 

“Het is en blijft handwerk, en dus wil je altijd een resultaat om trots op te zijn”, zegt Koenraad Hotterbeex. “In elke bouwfase zijn er wel eens problemen, we zijn dat ook gewoon. Vandaag zie je bijvoorbeeld wel eens dat de chape op de werf minder snel droogt dan gepland, door de dikkere isolatie en omdat er nog geen ventilatie is. Dan is het natuurlijk van belang dat je snel kan werken als de timing onder druk komt. Het plaatsingsgemak van de ITEC vloeren biedt in dat opzicht natuurlijk een bijkomende troef.”

 

ITEC Contract Floors streeft naar kwaliteit en duurzaamheid. De IVC Group, eigenaar van het merk ITEC, legt dan ook een sterke nadruk op maatschappelijk duurzaam ondernemen. Alle producten worden gemaakt volgens de strengste eisen op het vlak van veiligheid, gezondheid en milieu. Elke ITEC vinylvloer voldoet aan de Europese regelgeving inzake VOC-emissie (LOW VOC) en is volledig recycleerbaar.

 

Projectgegevens

  • Architecten: RDBM Architecten & Adviseurs - Antwerpen
  • Interieurarchitecte : Jo Van Hees / AR-TE - Leuven
  • Bouwcoördinatie: AT Osborne - Brussel
  • Pilootaannemer: Renotec – Geel
  • Algemene aannemer: Houben - Beringen
  • Installatie vinylvloeren : KH Services – Beringen