Akoestisch isoleren met Isolteam

akoestischepanelen
Isolteam
akoestischeisoaltieleidingschacht

Isoleren wordt meestal in één adem genoemd met het beschermen tegen koude (en warmte) van buitenaf. Naast deze thermische isolatie bestaat er ook akoestische of geluidsisolatie. Dit type isolatie wordt vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want het heeft een niet onbelangrijk aandeel in het comfort in onze woningen. Bij isolatiespecialist Isolteam vormt akoestisch isoleren in ieder geval een wezenlijk onderdeel van de activiteiten.

Contactgeluid versus luchtgeluid

Een streepje muziek, spelende kinderen, fluitende vogels in de tuin, … Al deze geluiden maken ons leven aangenamer, maar net zo goed kan geluid een bron van ergernis zijn. Om ons er op de juiste manier tegen te wapenen, maken we een onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid. In het eerste geval wordt lawaai via de lucht verspreid. Denk aan telefonerende collega’s, voorbijrazende auto’s of het televisietoestel van de buren. Bij contactgeluid verplaatst het geluid zich via een vaste stof of structuur. Denk aan de hakken van de buurvrouw, het verschuiven van stoelen of een dichtslaande deur. Voor beide types geluid zijn er gelukkig aangepaste akoestische isolatiemethodes.

Geluidsisolatie versus akoestische isolatie

Wanneer we isoleren tegen geluid van buitenaf, spreken we over geluidsisolatie. In dat geval komt het erop aan het geluid zoveel mogelijk tegen te houden door een barrière te creëren voor de geluidsbron. Dat kan door de wand, vloer of plafond te verzwaren met een akoestisch isolerend materiaal (een akoestische massamat bijvoorbeeld). Omdat oneindig verzwaren niet mogelijk is, schakelen we ook vaak over op het massa-veer-massaprincipe (met een geïsoleerde voorzetwand bijvoorbeeld).

Ook geluiden in de ruimte kunnen voor overlast of een storende nagalm zorgen. In dat geval gaan we het geluid (of de weerkaatsing ervan) opzuigen met geluidsabsorberende materialen en spreken we over akoestische isolatie.

Toepassing 1: een voorzetwand als geluidsbarrière

Wanneer het geluid van een aanpalende ruimte komt, ligt de sleutel in het aanpassen van de tussenwand. Met een akoestisch ontkoppelde voorzetwand afgewerkt met gipskarton en geluidsisolatie verlies je misschien beschikbare ruimte, maar geniet je wel van een hoger akoestisch comfort.

Toepassing 2: vals plafond

Ook met een vals plafond kan je luchtgeluiden isoleren en voorkomen dat deze gaan binnendringen in aanpalende kamers. Hiervoor wordt de draagstructuur voor dit plafond akoestisch ontkoppeld opgehangen aan het bovenliggende plafond en voorzien van geluidsisolatie.

Toepassing 3: akoestisch absorberende isolatiepanelen

Wil je de nagalm van het geluid uit de kamer halen, dan doe je dit met akoestisch absorberende isolatiematerialen.

Zachte, dempende isolatiematerialen gaan het weerkaatsen van geluid tegen en zuigen het geluid als het ware op. Het spreekt voor zich dat je met deze geluidsabsorberende panelen (uit houtwolcement, melamineschuim of polyesterwol) een hoger akoestisch comfort bereikt. Deze methode passen we vaak toe in scholen en kantoren.

Toepassing 4: isolatie inblazen in leidingschachten

Technische kokers waarin leidingen lopen, zijn goede geleiders voor geluiden. Daarom is het inblazen van glaswolvlokken altijd een goed idee met het oog op een beter akoestisch comfort. Dit kan achteraf, ook in onbereikbare of afgewerkte structuren.

Toepassing 5: zwevende vloeropbouw

Een zwevende vloer creeërt een scheiding tussen de trillingsbron en het contactoppervlak. De elastische, verende scheidingslaag dient als ontkoppelingslaag en verhindert dat de geluidsbron in de structuur kan binnendringen en kan afstralen in een andere ruimte. In de praktijk passen we dit massa-veersysteem toe door een dempende isolatielaag aan te brengen onder een zwevende dekvloer.

Geïnteresseerd in akoestische isolatie voor een van jouw projecten? Vraag raad aan de experts van Isolteam, vraag een vrijblijvende offerte of bekijk enkele realisaties.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email