Kwalitatief substraat: de basis voor een mooi groendak

DSC02087

Staan er soms plassen in een verzakking op je groendak of in je daktuin? Dan is er iets niet in de haak met je substraat of met je drainage. Deze eenvoudige visuele regel toont alvast één aspect aan van het belang van een kwalitatieve ondergrond waarin je beplanting wortelt en waarop het groeit en bloeit. Maar er is meer. Een goed substraat is niet alleen van belang voor de waterbuffering en -afvoer, maar heeft ook een positief effect op beplanting en onderhoud.

De voedingsbodems die IBIC plaatst voor groendaken en daktuinen zijn erop gericht een kwalitatieve omgeving te creëren voor alle grote en kleine planten. Heel veel factoren hebben invloed op het floreren van de flora, maar een kwalitatief substraat is een van de belangrijkste onderdelen. “Zeg gerust het allerbelangrijkste”, zegt Dave Martens algemeen manager van groendak- en valbeveiligingspecialist IBIC. “En dus gaan wij hierop niet beknibbelen. Want dat wij pas tevreden zijn met een eindresultaat van topkwaliteit, is wat IBIC onderscheidt.”

De keuze voor een partner als het Duitse Vulkatec als leverancier van substraten voor eender welke toepassing, is dan ook een logische keuze. Dave: “Net als IBIC, leggen zij de lat hoog.” Enerzijds krijgen de substraten van Vulkatec het FLL-certificaat. Dat waarborgt een stabiliteit van minstens 30 jaar, een goede drainage en de afwezigheid van verontreinigingen zoals scherven en keramiek. Anderzijds laat Vulkatec de substraten viermaal per jaar onaangekondigd controleren door het onafhankelijke RAL-keuringsmechanisme. De tests waarborgen een constante, hoge kwaliteit en de afwezigheid van schadelijke stoffen voor het milieu. Pas wanneer alle waarden top zijn, krijgt de fabrikant het RAL-certificaat. Rene Broersen van Vulkatec: “Wij zijn de enige in Duitsland die beide keurmerken kunnen voorleggen.” 

Geen verzakkingen op het groendak

Het grote verschil met substraten van mindere kwaliteit is het aandeel van lava en puimsteen in de natuurlijke grondstoffen. “Dat zorgt ervoor dat de voedingsstoffen langer worden opgeslagen”, zegt Dave, “waardoor de planten er langer van kunnen genieten. In tegenstelling tot substraten die veel compost gebruiken en die na twee tot drie jaar uitgeput zijn, houdt het substraat dat wij gebruiken de voedingsstoffen beter vast. De voedingswaarde, maar ook de optimale lucht- en waterverhouding van het substraat geeft de beplanting alle kansen. De planten krijgen niet alleen langer, maar ook gelijkmatiger hun voeding. Er is ook weinig tot geen volumeverlies, en dat betekent: geen verzakkingen. Geen plassen, dus.”

Betere absorptie en waterbuffering

Een topsubstraat geeft een groendak of daktuin een perfecte start. Die voorsprong laat IBIC niet verloren gaan. Tijdens de onderhoudsbeurten wordt het substraat goed gedoseerd bijgemest met organisch materiaal om de uitspoeling van de voedingsstoffen door de regen te compenseren. Het verschil tussen een IBIC groendak en meer compostrijke groendaken valt op. Dave: “Minder kwalitatieve substraten waarin meer compost zit, staan binnen de kortste keren bomvol ongewenste beplanting. Dat komt omdat de zaadjes die al in de mengeling aanwezig waren in het substraat tot ontkieming komen.”

Het absorptievermogen en de waterbuffering van een kwalitatief substraat ligt veel hoger dan een compostrijke variant. De fijne bestanddelen die meer voorkomen in substraten van een mindere klasse, doen de filter van je drainagelaag dichtslibben waardoor je waterafvoer niet gegarandeerd is bij zware regenval. Dave: “Onze substraten houden veel water vast, maar hebben ook een constant luchtvolume in de korrel, wat maakt dat bij verzadiging het overtollige water altijd afgevoerd wordt.”

Wilt u graag meer informatie omtrent deze kwalitatieve substraten van IBIC. Vul het formulier in en de IBIC specialisten helpen u graag verder.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email