Hoeveel onderhoud vraagt een groendak – en wat kost dat?

DSC07921

Eén regel geldt voor alle groendaken, ongeacht het type: het is niet onderhoudsvrij. Zelfs het meest basic extensieve groendak geef je best tweemaal per jaar een beurt. Een zorg hoeft dat niet te zijn, want groendakspecialist IBIC biedt bij elke aanleg de mogelijkheid om je groendak tiptop in vorm te houden met een onderhoudscontract.

Een daktuin vereist dezelfde aandacht als een tuin in de vollegrond: het gras moet worden gemaaid en struiken en planten zien al graag eens een snoeischaar. Ook het onderhoud van intensieve en semi-intensieve groendaken is te vergelijken als dat in een doorsnee tuin. Zelfs een extensief groendak met sedum, sedumgras of -kruiden heeft af en toe aandacht nodig. “Dat kan redelijk beperkt blijven, maar twee interventies per jaar is toch wel de norm”, zegt algemeen manager van daktuinspecialist IBIC, Dave Martens.

Perforeren

Als de beplanting eenmaal goed geworteld is, trekt die zich heus wel behoorlijk uit de slag. De vegetatie op een groendak is immers geschikt om het hoofd te bieden aan extreme weersomstandigheden (droogte, hitte, ijzige koude, wind…). Waarom moet je er dan naar omkijken?

“Als we spreken over onderhoud hebben we het in eerste instantie over het verwijderen van ongewenste beplanting zoals onkruid of zaailingen – klassiekers zijn vlinderstruiken en berken. Als die daar een halfjaar staan, is dat geen ramp, maar groeien die uit, dan worden het boompjes waarvan de wortels op zoek gaan naar een onvolkomenheid in de waterdichting om die vervolgens te perforeren. Gevolg: een dak dat lekt – en vaak ook de discussie wie daarvoor verantwoordelijk is. Doorgaans is dat de bouwheer omdat hij heeft nagelaten om het vereiste onderhoud uit te voeren, en het dak en de vegetatie te controleren.”

Dave Martens, algemeen manager van daktuinspecialist IBIC

Overleven of floreren?

De substraatlaag waarin de plantjes groeien, is redelijk dun en relatief arm aan voedingsstoffen. Dat brengt ons naar de tweede reden waarom regelmatig onderhoud noodzakelijk is. “Om aan de brandnorm te voldoen, mag de substraatlaag maximaal 20 procent organisch – brandbaar – materiaal bevatten”, zegt Dave. “Een groendak neemt bij een regenbui water op, maar wat overtollig is vloeit af en neemt daarbij spoorelementen en voedingsstoffen uit de al dunne substraatlaag mee. Die uitspoeling en verarming van de bodem compenseer je best door tweemaal per jaar organisch te bemesten. Zo herstel je de voedingsbalans op je groendak. In de praktijk merken we dat de beplanting veel beter de extremen in het weer kunnen opvangen en een mooi, dichtbegroeid tapijt vormt als je die voeding geeft. Het maakt het verschil tussen vegetatie die overleeft en vegetatie die floreert.”

Garantie

Met een onderhoudscontract ontzorgt IBIC zijn klanten. “Het is een service, geen verplichting”, zegt Dave. “Gemiddeld moet je rekenen op ongeveer een euro per vierkante meter per onderhoudsbeurt. Als particulier kun je eventueel zelf zorg dragen voor je groendak. Verenigingen van mede-eigenaars (alle eigenaars van een appartement in hetzelfde pand, vaak afgekort als VME), bedrijven, overheden… kiezen uiteraard vaak voor een totaaloplossing, dus aanleg groendak inclusief onderhoud. Op de installatie van het groendak zelf geven we 10 jaar garantie, zoals wettelijk is bepaald. Op vegetatie kunnen we moeilijk garantie geven als we het niet zelf kunnen beheren.”

Wil je de totale cost of ownership van een groendak berekenen, doe je er goed aan rekening te houden met het gunstige effect van een groendak op de levensduur van de waterdichting. Dave: “Die gaat twee- tot driemaal langer mee omdat de dakbedekking niet rechtstreeks is blootgesteld aan schadelijke UV-straling en minder last heeft van temperatuurschommelingen die trek-rek veroorzaken.”

Overweegt u groendaken te plaatsen? Vraag vrijblijvend meer informatie aan via het formulier, zodat de IBIC experts uw onderhoudskost kunnen berekenen. 

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email