Groendaken van IBIC: veiligheid voor alles

Ibic

First time right – meteen alles goed doen zoals het hoort te zijn – is het devies van groendak en valbeveiligingsspecialist IBIC. Vertaald naar veiligheid op het dak, betekent dit: neem valbeveiliging mee tijdens het ontwerp van een groendak. Niet nadien. 

Nog al te vaak wordt er gedacht aan het aanleggen van adequate valbeveiliging nadat het groendak werd aangelegd. Met alle gevolgen en risico’s vandien: er wordt gesneden in de waterdichting, er wordt geboord in de bouwschil… Die perforaties worden daarna wel waterdicht aangewerkt, maar het is onmogelijk het eindresultaat nog te controleren volgens de regels van de kunst.

Over die regels van de kunst, zegt Dave Martens, algemeen manager van IBIC: “Net zoals bij de aanleg van een groendak komt ook de valbeveiliging van het groendak tot stand volgens het principe "Design", "Realize" en "Care". Van bij het ontwerp van het groendak voorziet IBIC de nodige valbeveiliging (Design), voert ze uit volgens de regels van de kunst (Realize) zodat het onderhoud van het groendak nadien op efficiënte en veilige wijze kan verlopen en dat zonder dat de bouwheer hoeft te vrezen voor waterdichtingsproblemen. Net zoals we onze groendaken onderhouden, zorgen we ook voor een jaarlijkse keuring van de valbeveiliging (Care). Een groendak heeft heel veel voordelen, maar één groot nadeel: als er een lek is, is het geen lachertje dat op te sporen.”

Valbeveiliging aanbrengen na de aanleg van een groendak, is met andere woorden te vermijden. Dave: “Reden waarom wij eerst alle technische ingrepen en verankeringen in de bouwschil realiseren en grondig controleren. Pas nadat alle werken aan de constructie zijn uitgevoerd en de waterdichtheid is gegarandeerd, beginnen we met de aanleg van het groendak.”

Veilig en waterdicht

Wat veiligheid betreft heeft IBIC een voetje voor, want de groendakspecialist kan alles in eigen beheer doen. Daarmee is niet alleen de klant ontzorgd, hij is er ook zeker van dat hij én een veilig dak én een waterdicht groendak heeft.

Niet alleen bij de aanleg van een groendak is valbeveiliging van belang, maar ook in de jaren die volgen bij het onderhoud. Dave: “Alle werken die je op hoogte uitvoert – vanaf 2,5 meter – moeten een vorm van beveiliging hebben in België. Dat kan via ankerpunten, levenslijnen, hekwerken, balustrades, railings, dakrandbeveiliging, (kooi)ladders… Het is in het belang van elke opdrachtgever, van een syndicus of een vereniging van mede-eigenaars dat er veilig op een dak kan worden gewerkt. Als er geen tijdelijke of permanente valbeveiliging is en er gebeurt een accident, zijn zij medeverantwoordelijk.” IBIC besteedt dan ook veel zorg aan veiligheid.

Heeft u vragen over het aanbrengen van valbeveiliging op uw groendak? Vul het formulier in en IBIC neemt vrijblijvend contact op.

 

 
­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email