Waarom je in het juiste substraat voor je groendak moet investeren

IBIC

De kwaliteit van je groendak staat of valt met het juiste substraat, de onderlaag die verantwoordelijk is voor de voeding van de vegetatie. We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Wat is de functie van het substraat?

Het substraat is veruit de belangrijkste laag van je groendak. Enerzijds is de substraatlaag de voedingsbodem van de planten. Anderzijds zorgt deze laag voor een buffering van het regenwater en een vlotte afvoer bij verzadiging.

Van vetplantjes tot bomen

De dikte van de substraatlaag kan variëren van 7 tot meer dan 100 centimeter. Welke dikte jij het best kiest, hangt af van de planten die je op je groendak wil laten groeien. Sedums kunnen overleven op ongeveer 7 centimeter en siergrassen hebben 12 à 15 centimeter nodig, maar een heuse boom op een intensief groendak heeft véél meer ruimte nodig om zijn wortels te kunnen verankeren.

  • Op een extensief groendak volstaat een substraat van 7 tot 12 centimeter.
  • Een semi-intensief groendak vereist veelal een substraat van 13 tot 20 centimeter.
  • Een intensief groendak heeft een substraat vanaf 20 centimeter nodig.

De perfecte samenstelling voor jouw substraatlaag

Gewone tuinaarde voor je groendak gebruiken? Dat is geen goed idee, want die wordt makkelijk samengeperst. Daardoor is het substraat niet luchtig genoeg en zal de grond verzuren. En een verzuurde bodem leidt al snel tot onkruid.

Ook teelaarde gebruiken is niet ideaal. Teelaarde is namelijk een organisch materiaal dat makkelijk composteert. Dat betekent dat het op een dak, zonder natuurlijke aanvloeiing zoals in de volle grond, op termijn zal verdwijnen. Uiteraard is het niet erg handig om na enkele jaren opnieuw teelaarde te moeten toevoegen. Het is net de bedoeling dat een groendak tientallen jaren kan blijven bestaan zonder al te veel onderhoud.

Om problemen te vermijden wordt er meestal gebruikgemaakt van minerale substraatmengelingen. Die zijn samengesteld met verschillende fracties lava en zorgen voor een stabiele bodem. Aan die mengelingen wordt er slechts een klein percentage organisch materiaal toegevoegd (2 à 6 %). Zodra een substraat meer dan 20 % organisch materiaal bevat, wordt het namelijk niet meer als brandveilig beschouwd. Het organisch materiaal dient wel als voeding voor de beplanting. Tijdens het jaarlijks onderhoud moet je het dan ook aanvullen door organische meststoffen te gebruiken.

Wil je graag meer informatie over de verschillende substraten? Vul het formulier in en IBIC bezorgt je het themadossier.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email