Stappenplan bij de opstart van bemiddeling

Hilde Derde Advocatenkantoor

1. Evaluatie van het geschil

Heeft het geschil betrekking op burgerlijke belangen en zou het in aanmerking komen voor een dading? Dan is het geschil ook vatbaar voor bemiddeling.

TIP: De duurtijd van het bestaan van een conflict of de complexiteit van het geschil staat bemiddeling niet in de weg.

2. Zoek en vind een geschikt bemiddelaar

Gebruik de zoekmotor op de website van de Federale Bemiddelingscommissie en vind een geschikte bemiddelaar.

TIP:  

- Kies voor een bemiddelaar  met specialisatie burgerlijke en handelszaken.

- Kies voor een erkend bemiddelaar.

- Kies voor een bemiddelaar met een bepaalde achtergrond in functie van je geschil. (advocaat , notaris of derde groep)

3. Neem contact met de door jou gekozen bemiddelaar (of bemiddelaars)

Neem contact op , bij voorkeur per telefoon. Dit laat je toe de nodige vragen te stellen en zal je meteen ook een beeld geven van de bemiddelaar zelf.

OPGELET:           

- Een bemiddelaar kies je meestal niet alleen, denk ook aan de andere partijen. Zij moeten akkoord gaan met de keuze van de bemiddelaar;

- Geef de bemiddelaar in een eerste contact de nodige informatie doch verwacht niet dat hij of zij een standpunt inneemt.

4. Breng de juiste partijen rond de tafel

Spreek met de bemiddelaar af of jij zelf de andere partijen contacteert of dat hij/zij dit opneemt.

TIP:  De eerste optie biedt meer garanties voor de neutraliteit van de bemiddelaar.

5. Maak een eerste afspraak

Een eerste afspraak wordt gemaakt met alle partijen.  Op die manier ontvangen alle partijen op hetzelfde ogenblik de nodige informatie over bemiddeling. Verdere modaliteiten kunnen hier besproken worden.

TIP: Zet de juiste partijen met de juiste handelingsbekwaamheid rond de tafel. De bemiddelaar dient dit na te gaan.

6. Onderteken het bemiddelingsprotocol

Zijn alle partijen het eens met de keuze voor bemiddeling en de keuze van bemiddelaar? Dan kan het protocol ondertekend worden. Dit is een overeenkomst tussen partijen en de bemiddelaar en dient gevoegd te worden bij een verzoekschrift tot homologatie door de rechtbank.

En verder?

  1. Is er reeds een gerechtelijke of arbitrale procedure hangende? Dit staat een bemiddeling niet in weg. Hetzelfde stappenplan kan worden gevolgd in overleg met je raadsman.
  2. Een formeel voorstel tot bemiddeling via aangetekend schrijven, schorst de verjaring van je vordering met de termijn van 1 maand;
  3. De ondertekening van het bemiddelingsprotocol schorst de verjaring voor de duurtijd van de bemiddeling.
  4. In elke overeenkomst kan een bemiddelingsbeding opgenomen worden.

Over de auteur

Eveline WITTEMANS, advocaat bij METHA Advocaten | Bemiddeling,  studeerde af als Master in de Rechten aan de rechtsfaculteit van de KULeuven in het jaar 2007 en is sinds die tijd ingeschreven aan de Leuvense Balie.

Tijdens haar studies volgde ze een praktijkcollege “Bemiddeling en conflictbeslechting in familiezaken”.

Overtuigd van de waarde van bemiddeling, behaalde ze tijdens haar stage dan ook met succes haar getuigschrift als bemiddelaar in familiezaken, eveneens aan de KU Leuven en bekwam ze kort nadien haar erkenning van de Federale Bemiddelingscommissie.

In het voorjaar van 2012, volgde ze de specialisatiemodule ‘bemiddeling in burgerlijke en handelszaken’ aan de UA (Universiteit Antwerpen) en bekwam ook in deze materie de nodige erkenning van de Federale Bemiddelingscommissie.

Om haar cliënteel nog beter van dienst te zijn, opende ze een bijkantoor in haar woning te Aarschot (Gelrode). Haar bureau op die locatie werd ingericht met oog voor de specifieke noden van bemiddeling.

Haar juridische opleiding en praktijkervaring als advocaat met ervaring in procedures in verscheidene domeinen van het recht, vormen een meerwaarde voor haar werk als bemiddelaar.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email