Hoe kan ik efficïent energie opslaan die ik zelf opwek?

Meer en meer huizen worden uitgerust met fotovoltaïsche zonnepanelen om zo zelfvoorzienend te zijn en een lagere energiefactuur te betalen. Alleen zijn we vaak tijdens de dag niet thuis en verbruiken we dus ook weinig van de opgewekte energie. De te veel aan geproduceerde groene stroom zoekt zijn weg naar het net. Door het plaatsen van een batterijsysteem kan energie worden opgeslagen. Bij thuiskomst kan het gezin de batterij ontladen door de opgeslagen groene energie te gebruiken. Om de zonnestroomproductie goed en efficiënt te beheren is het aangewezen om met een batterijsysteem te werken.

De opslagcapaciteit van batterijen drukt men uit in kWh en is afhankelijk van het volume aan batterijen. De diepe ontlading en de hoeveelheid aan laadcycli bepalen of batterijen geschikt zijn voor zonnestroom. Het zijn vooral lithium-ion of loodzuurbatterijen die in combinatie met zonnestroom ideaal zijn.

De 3 belangrijkste voordelen van batterijsystemen op een rij

  1. Het verbruik verschuiven

U investeerde in fotovoltaïsche zonnepanelen met de bedoeling om zelfvoorzienend te zijn, maar de meeste zonnestroom wordt over de middag opgewekt wanneer u niet thuis bent. De stroompiek vloeit dus naar het openbaar net. Dankzij het batterijsysteem kan u het tijdstip van productie van elektriciteit verschuiven naar een later tijdstip nl. ’s avonds (voor het gezin) en ’s nachts (voor de elektrische auto).

Ook voor de elektriciteitsnetbeheerder is dit voordeel meer dan welkom. Minder stroom die geïnjecteerd wordt in het net op laag verbruik tijdstippen heeft als voordeel dat de netbeheerder het onevenwicht niet hoeft te compenseren, wat de stroomprijzen niet doet schommelen.

  1. Slim afregelen

Door slimme huishoudtoestellen intelligent aan te sturen kan men het tijdstip waarop deze automatisch wordt ingeschakeld kiezen. De intelligente vraagsturing van het energiebeheersysteem ontlast hiermee de batterijen en verlengt hun levensduur.

  1. Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van batterijen beïnvloedt de kostprijs van het batterijsysteem.

Gutami Solar presenteert tweede generatie Lithium-ion batterij

Gutami Solar, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare energie, werkt met het batterijsysteem van Growatt. Growatt is een expert op het gebied van omvormers en batterijsystemen en ontwikkelde een aantal jaren geleden al een omvormer met 99% efficiëntie. Dit leidde tot het A+ label van Photon, een onafhankelijk onderzoeksinstelling gespecialiseerd in zonne-energie.

Gutami Solar introduceert de Growatt batterij type GBLI batterij 2,7 kWh. Deze tweede generatie batterij met hoge energie densiteit slaat groene energie op komende uit zonnepanelen. Dankzij de Lithium-ion batterij is deze kostenefficiënt.

De hoeveelheid energie die deze batterij aflevert is programmeerbaar. Door het kleine formaat en het lage gewicht is het mogelijk om deze batterij aan de muur te monteren waardoor deze heel geschikt is in residentiële toepassingen.

De levensduur van deze batterij bedraagt meer dan 5000 cycli aan 80% ontladingscapaciteit. Verder beschikt de batterij over een intelligente beveiliging tegen over-voltage, over-stroomsterkte en over-temperatuur.

Wilt u meer weten over alle onderdelen van het energie opslag systeem voor zonnepanelen? Vul het formulier in en Gutami Solar neemt met u contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email