Het FOAMGLAS Compactdak beperkt alle risico's van een actief gebruikt dak

FOAMGLAS
FOAMGLAS

De wereldbevolking groeit sneller dan ooit en steeds meer mensen trekken naar de nu al overvolle steden. Dat dwingt ons ertoe dichter bij elkaar te gaan wonen. Tegelijk krijgen we almaar vaker te kampen met hittegolven en felle regenbuien die ons rioleringssysteem niet meer kan slikken. Een slimme oplossing voor deze recente uitdagingen is het activeren van platte daken.   Tenminste als deze actief gebruikte daken correct zijn opgebouwd en met de juiste materialen. Het FOAMGLAS® Compactdak beperkt alle risico's die met de aanleg van een actief gebruikt dak gepaard gaan.

Platte daken zijn veel méér dan alleen een waterdichte afsluiting van het onderliggende gebouw. Zowel bestaande als nieuwe platte daken worden geactiveerd met diverse nuttige functies

Als daktuinen of dakparken absorberen actief gebruikte daken C02, stimuleren ze de biodiversiteit, verminderen ze het stedelijk hitte-eilandeffect en zullen ze op een natuurlijke manier bijkomend isoleren, zowel akoestisch als thermisch. Dankzij hun massa beperken daktuinen in de zomer het risico op oververhitting, terwijl ze in de winter zorgen voor een thermische buffer, waardoor de minimumtemperatuur onder het dak hoger is en er minder energie nodig is om te verwarmen. Groendaken geven elk gebouw ook een architecturale meerwaarde, bieden ruimte voor spel en recreatie, en vergemakkelijken het waterbeheer. Een deel van de regen, hagel en sneeuw wordt door de planten en het substraat waarin ze groeien opgezogen en vastgehouden, en vervolgens langzaam weer vrijgegeven door verdamping.

Waterretentiedaken, ook blauwe daken genoemd, gaan nog een stap verder. Ze bufferen het water dat valt bij hevige regenval en helpen zo regenoverlast in dichtbebouwde gebieden te voorkomen. Bij lange periodes van droogte fungeren ze dan weer als spaarbekkens. Moderne waterretentiedaken maken het zelfs mogelijk om het opgevangen hemelwater opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van toiletten of het besproeien van planten. 

Behalve voor beplanting en regenwater kunnen daken ook een prima ruimte zijn voor sport- en vrijetijdsactiviteiten, of om er te parkeren. Met de hoge energieprijzen worden platte daken vaker ingezet voor het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen en windturbines maken slim gebruik van gratis energie en zullen in de toekomst alsmaar belangrijker worden.

Veel voordelen, maar ook veel risico’s

Het activeren van platte daken heeft zeer veel voordelen. Steeds meer overheden beginnen dan ook het potentieel ervan in te zien. Maar aan actief gebruikte daken zijn risico’s verbonden. Hierover kunt u meer lezen op onze nieuwe actieve daken pagina.

De oplossing: een dakopbouw met de juiste bouwmaterialen en een perfecte plaatsing. Zoals het FOAMGLAS® Compactdak.

Het basisontwerp van een FOAMGLAS® Compactdak is altijd hetzelfde: een dragende constructie gecombineerd met FOAMGLAS® isolatie en een waterdichtingssysteem, volledig verkleefd en over het hele oppervlak afgedicht met warm bitumen of bitumineuze koudlijm. Op die manier ontstaat een niet-absorberende laag die compact is aangesloten op de draagstructuur eronder en het waterdichtingsmembraan erboven. De stijve, robuuste en compacte opbouw heeft de grootste draagkracht en is de meest betrouwbare oplossing voor actief gebruikte daken.

Kom meer te weten over actieve daken via het handige naslagwerk

FOAMGLAS® maakte een interessant naslagwerk "FOAMGLAS® Compactdak - veilige, langdurige oplossingen voor actief gebruikte daken" met als doel alle problemen waarmee ontwerpers vaak worden geconfronteerd te verzamelen en oplossingen aan te reiken rond toepassingen van actieve daken zoals zonnepanelen, groendaken, toegankelijkheid voor personen maar ook voertuigen. Vraag dit handige document aan via het formulier en u ontvangt de digitale versie hiervan.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email