FOAMGLAS scoort ook bij sociale woningbouw

FOAMGALSonroof
HunderenveldStAgathaBerchem1V2
ModelwijkLaken1

Een in aankoop duurder isolatiemateriaal zoals FOAMGLAS® wordt niet direct met sociale nieuwbouw geassocieerd. En al helemaal niet met de renovatie van platte daken van sociale woningen. En toch hebben Comensia en Lakens Haard niet geaarzeld. Voor respectievelijk de renovatie van de platte daken van het appartementsgebouw Hunderenveld in Sint-Agatha-Berchem en de nieuwe daken van de Modelwijk in Laken kozen ze voor dit isolatiemateriaal dat gegarandeerd nog vele decennialang waterdicht, dampdicht, onbrandbaar, vormvast en drukbestendig zal blijven.  En dat ook garant staat voor een dak met een minimum aan kosten voor onderhoud, waardoor de initiële meerkosten op langere termijn ruimschoots worden gecompenseerd.

Het isoleren van platte daken met FOAMGLAS® is initieel duurder dan met andere materialen, maar cellulair glas heeft het unieke voordeel dat het er behalve isoleren ook in slaagt de hoogste normen te behalen op het vlak van duurzaamheid, brandwerendheid, druksterkte en flexibiliteit.

Platte daken die met FOAMGLAS® zijn geïsoleerd, bieden na meer dan 40 jaar nog altijd dezelfde hoogwaardige prestaties als op het moment dat ze werden geplaatst. Cellulair glas is immers absoluut water- en dampdicht. Het degenereert niet, munt uit inzake druk- en vormvastheid, kan niet rotten of branden en is ondoordringbaar voor de wortels van struiken en grassen.

Een ander belangrijk voordeel is de flexibiliteit. Een plat dak dat volgens de principes van een FOAMGLAS® Compact dak is geïsoleerd, kan vlot worden omgevormd tot bijvoorbeeld een groendak, of van zonnepanelen worden voorzien, zonder dat aan de isolatie moet worden geraakt. Dat betekent minder installatiekosten en minder verspilling van materialen. Ook de onderhoudskosten van een cellulair glas dak zijn minimaal. Meer informatie over FOAMGLAS® Isolatiesystemen voor platte daken, vindt u in onze folder die u hier kunt downloaden.

Het spreekt daarom voor zich dat er voor sociale woningen steeds vaker voor FOAMGLAS®-isolatie wordt gekozen.

Zowel renovatie

Voor de 3.900 m², niet toegankelijke, platte daken van het appartementsgebouw Hunderenveld, in het centrum van Sint-Agatha-Berchem, kwam de renovatie geen dag te vroeg. De 3 cm dikke kunststof isolatie was door en door met water doordrenkt. Aangezien warmteverlies via het dak kan oplopen tot 30% van het energieverlies van een gebouw, moest dus snel worden ingegrepen om het energieverbruik terug te dringen.

Als beheerder van een patrimonium van maar liefst 3.200 wooneenheden heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Comensia tonnen ervaring en een prima kijk op het gedrag en de veroudering van materialen. “Wat de isolatie van platte daken betreft, is FOAMGLAS® cellulair glas het enige isolatiemateriaal dat ons volledige voldoening schenkt”, aldus Comensia.

De natte kunststof isolatie werd verwijderd en op de betonnen ondergrond kwamen twee lagen FOAMGLAS® T3+ platen: één met een dikte van 10 cm en een tweede met een dikte van 7 cm. Vervolgens werd de isolatie afgedekt met twee lagen bitumineuze waterdichting.

“Met het warm dak systeem van FOAMGLAS® behoren problemen met waterinfiltratie definitief tot het verleden. Gedaan met door water aangetaste isolatie die vervangen moet worden. Gedaan dus ook met aanzienlijke meerkosten, om nog maar te zwijgen van de negatieve gevolgen voor het milieu. Een ander belangrijk voordeel van cellulair glas is dat door de hoge druksterkte het dak nu intensief kan worden gebruikt, zonder gevaar voor beschadiging. Bovendien wordt het voor een grote huisvestingsmaatschappij als Comensia – die als enige sociale huisvestigingsmaatschappij in het Brusselse van Leefmilieu Brussel het label Ecodynamische onderneming heeft gekregen –  een must om deel uit te maken van een circulaire-economiebenadering. Het gebruik van recycleerbare en herbruikbare materialen zoals FOAMGLAS® helpt ons dit doel bereiken.”

Als nieuwbouw

Bij de uitbreiding van de Modelwijk, een sociale woonwijk in Laken, heeft Lakens Haard vanaf het begin gekozen om met FOAMGLAS® T3+ te isoleren. Aangezien de passiefnorm moest worden gehaald, werd op de vier daken, elk van ongeveer 250 m², een 35 cm dik isolatiepakket aangebracht. Daarop zijn zonnepanelen gemonteerd.

Pierre Charlier, technische dienst Lakens Haard: “Voor de isolatie van platte daken geven wij al geruime tijd de voorkeur aan FOAMGLAS® cellulair glas. En dat zowel voor renovaties als voor nieuwe projecten. Voor dit bouwproject van 5 appartementsgebouwen hebben we verscheidene technische oplossingen bestudeerd. Daaruit bleek dat cellulair glas de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt in het kader van beheer op zeer lange termijn.”

Tot 25 jaar garantie

Standaard hebben platte daken een garantie van 10 jaar. Op basis van de jarenlange dakopbouwervaring biedt FOAMGLAS® een oplossing aan met unieke voordelen: PlatDak25 Het FOAMGLAS®-team begeleidt het volledige traject, van de ontwerpfase, de keuze van de dakopbouw en het opstellen van de bestekteksten, tot de uitvoering. Opdrachtgevers die dit stappenplan volgen, kunnen de wettelijke garantie van 10 jaar te verlengen met een waarborg van 15 jaar.

U kunt de contactgegevens van de FOAMGLAS® project development manager in uw regio vinden op onze website contactpagina u maakt eenvoudig een afspraak via https://www.foamglas.com/nl-be/contact/contact-form-building

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email