Ademende wanden waarborgen een gezond binnenklimaat

Insideoutsidebreathingwalls
Openwindowwithairventilation
interiorplasterbreathingwallvapourbarrier

Volgens hardnekkige legendes rond bouwfysica en binnenklimaat kunnen en moeten wanden ‘ademen’. Alleen dan kunnen schimmels worden vermeden en kan een ‘gezond’ binnenklimaat worden gewaarborgd.

Legende versus realiteit

Het concept van de ademende wand ontstond in het midden van de 19e eeuw tijdens een experiment van de beroemde hygiënist Max von Pettenkofer. Hij ontdekte dat hij met behulp van een afgedichte trechter een kaars door een bakstenen wand heen kon uitblazen. Hieruit concludeerde hij dat poreuze wandmaterialen de uitwisseling van lucht tussen interieur en exterieur mogelijk maken. Zij zouden dus bijdragen aan de zuivering van binnenlucht.

Wat Von Pettenkofer echter over het hoofd zag, toen hij de kaars uitblies, was dat hij aan één kant van de bakstenen wand een aanzienlijke overdruk creëerde.  Die kon de lucht door de bakstenen structuur dwingen. Onder normale omstandigheden worden er geen dergelijke drukverschillen uitgeoefend op de buitenkant van een huis. Zelfs de windbelasting bij sterke stormen kan geen lucht door een intacte buitenmuur transporteren. Integendeel, metselwerk en gepleisterde wanden zijn net zo luchtdicht als betonnen of professioneel afgewerkte prefab wanden.

Hieruit volgt ook dat een isolatie - of deze nu buiten of binnen is geïnstalleerd – de luchtuitwisseling niet kan beletten. Als er geen uitwisseling plaatsvindt, kan deze ook niet worden verminderd. Zelfs een luchtdichte laag die in het isolatiemateriaal is verwerkt, kan en zal de luchtverversing in een ruimte niet beïnvloeden.

Ventilatie van binnenruimtes

Binnenruimtes moeten worden geventileerd. De afvoerlucht wordt vervangen door zuurstofrijke lucht en het vocht in de ruimte wordt afgevoerd. Dit gebeurt evenwel niet door mysterieuze fysische processen in de wand, maar door een doelbewuste en gecontroleerde luchtuitwisseling. Men kan de vensters gedurende een korte periode open zetten of een centraal of decentraal ventilatiesysteem installeren.

Gecontroleerde ventilatie kan voor een binnenlucht van goede kwaliteit zorgen. Isolatie houdt de wanden warm. Op warme wanden zal geen vocht condenseren en ze vormen geen voedingsbodem voor schimmels. De interactie van isolatie en ventilatie zorgt voor een aangenaam, gezond binnenklimaat. Een niet-geïsoleerde wand voelt koud en ongemakkelijk aan. Bovendien leiden wanden zonder isolatie tot aanzienlijke energieverliezen en een voortdurende dreiging van schimmelvorming.

Het afvoeren van vocht door wanden wordt soms ademen genoemd.  Dit proces vindt effectief plaats, afhankelijk van het materiaal, maar heeft geen invloed op de vochtbalans van een ruimte. Door diffusie, de geleidelijke penetratie van waterdamp in bouwmaterialen, kan ongeveer 2% vocht worden afgevoerd. 98% wordt geëvacueerd door de ruimte te ventileren. In de praktijk speelt die 2% geen rol.

Veel belangrijker is dat gips, kalk of kleipleister vocht in kristallijne vorm kunnen binden en dit, indien nodig, opnieuw kunnen vrijgegeven aan te droge binnenlucht. Zo worden zogenaamde ‘vochtigheidspieken’ verminderd.

Een uittreksel uit de Duitse DIN 4108 uit 1969

"Het ademen van wanden in de zin van een luchtvernieuwing in het interieur bestaat niet. Om hygiënische en structurele redenen is het echter wenselijk dat een bepaalde hoeveelheid waterdamp aan de binnenkant van de wanden wordt geabsorbeerd. Gewone binnenpleister, gipsplaat en dergelijke voldoen aan deze behoefte (buffering).
Er moet een dampscherm worden geïnstalleerd om penetratie van waterdamp, geabsorbeerd door deze laag, in de diepere lagen van de constructie te voorkomen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij metalen profielen met daarop droge pleisterplaten. Het vocht in de lucht dat wordt geabsorbeerd tijdens vochtigheidspieken, zal tijdens droge perioden opnieuw worden afgegeven aan de binnenlucht. Dit wordt mogelijk gemaakt door het ventileren van de ruimte (vensters openen, ventilatiekanalen installeren en dergelijke)."

DIN4108-1969

Conclusie

Het functionele model van de ‘ademende wanden’ behoort tot het verleden. Voor energetisch geoptimaliseerde gebouwen is een luchtdichte gebouwschil vereist. FOAMGLAS® isolatie is het perfecte isolatiemateriaal op het vlak van luchtdichtheid. Het plaatsen van een extra luchtbarrière is overbodig.

Wilt u graag meer weten over luchtdichte gebouwschil oplossingen van  FOAMGLAS®? Vul het formulier in en  FOAMGLAS® bezorgt u graag meer informatie.


­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email