Na-isoleren met een nieuw buitengevelsysteem: snel, brandveilig en efficiënt geïsoleerd

Steenstrips
logo
FOAMGLAS

FOAMGLAS lanceert deze maand een nieuw innovatief totaalsysteem waarmee snel, effectief, duurzaam en esthetisch kan worden geBENOveerd. Met dit na-isolatiesysteem combineert FOAMGLAS alle bijzondere voordelen van cellenglas met de voordelen van keramische steenstrips. Hierdoor ontstaat een brandveilige buitengevelisolatiesysteem.

Waarom brandveilig?

Cellulair glas heeft de hoogste brandreactieclassificatie Euro-brandklasse A1, volgens NEN-EN 13501-1. Glas veroorzaakt bij brand geen rookontwikkeling, geen giftige gassen en ook geen flash-over. In geval van brand kan het zelfs vuuruitbreiding helpen voorkomen.

Enige buitengevelisolatiesysteem met brandklasse A2

Door de nv WFRGENT werden brandproeven uitgevoerd op het nieuwe totaalsysteem, samengesteld uit isolatieplaten van het type FOAMGLAS (160 mm dik, 600 mm breed, 450 mm hoog, gemeten volumemassa: ca. 100 kg/m²), een coating en afgewerkt met steenstrips (200 mm dik, 210 mm breed, 65 mm hoog, speling tussen de steenstrips: ca. 12 mm). De steenstrips werden aan de isolatieplaten bevestigd met lijm, waarna de voegen tussen de steenstrips volledig werden opgevuld met mortel.

De conclusie van WRFGENT: “Het systeem gedraagt zich in overeenstemming met de definitie van de Klasse A2 zoals beschreven in Bijlage A van de Europese norm EN 13501-1:2007+A1:2009, indien blootgesteld aan een brand zoals bepaald in de Britse normen BS 8414 Deel 1 en Deel 2 (Brandgedrag van externe gevelsystemen).” 

Het totaalsysteem draagt niet significant bij tot branduitbreiding in geval van een uitslaande, volontwikkelde brand door een gevelopening.

Zelfs na een half uur zijn de steenstrips er niet afgevallen en is de FOAMGLAS-isolatie volkomen intact gebleven. De isolatieplaten voelen niet eens warm aan. De hitte gaat dus absoluut niet naar de binnenwand. 

De andere voordelen van cellenglas

  • Blijvend thermisch isolerend. Cellulair glas is het enige isolatiemateriaal dat niet alleen volledig waterdicht, maar ook volstrekt waterdampdicht is. Er is dus geen enkel risico op condensatie, noch in het isolatiemateriaal zelf, noch in de gevelopbouw. Cellenglas blijft zijn thermische isolatiewaarde behouden gedurende de hele levensduur van het gebouw.
  • Verkrijgbaar in verschillende dikten. Zo kan elke gewenste thermische isolatiewaarde worden gehaald.
  • Milieuvriendelijk en natuurlijk. Vrij van VOS (vluchtige organische stoffen). 
  • Maatvast. Cellenglas heeft de beste dimensionele stabiliteit van alle harde isolatieplaten. De uitzettingscoëfficiënt is 7 keer kleiner dan die van eps en xps. Cellenglas heeft dan ook geen uitzettingsvoegen nodig.
  • Eenvoudig te verwerken.
  • Recycleerbaar.
  • Ongevoelig voor chemische stoffen, zuren, knaagdieren, micro-organismen of organische meststoffen. 

De voordelen van het gebruik van keramische steenstrips

  • Steenstrips zijn slechts ongeveer 22 mm dik en daardoor bij uitstek geschikt voor renovaties waar er geen plaats is voor de normale minimumbreedte van een gevelsteen van 90 mm.
  • Een bekleding met steenstrips laat een woning er niet enkel als nieuw uitzien. De gevel blijft nog heel veel jaren mooi. Anders dan sierpleister krijgen keramische steenstrips geleidelijk een mooie, gelijkmatige patine die een gevel nog meer warmte en authenticiteit verleent.
  • Met steenstrips kan worden nageïsoleerd zonder het karakter van een bakstenen gevel te verliezen.        
  • Eenmaal bevestigd zijn steenstrippen niet te onderscheiden van een gevel in volledig keramische steen.
  • Onderhoudsvriendelijk en stootvast.
  • Niet brandbaar.
  • Uitermate vorstbestand (vorstbestendigheidsklasse F2).
  • Verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren, formaten en aspecten, zowel handvorm, vormbak als strengpers, en ook als hoekstrippen. Daardoor zijn steenstrippen toepasbaar voor elke bouwstijl.  
  • Thermisch stabiel. Keramische materialen gaan bij temperatuurschommelingen nagenoeg niet uitzetten of krimpen.
  • Steenstrips zijn duurzame producten die op en ecologisch verantwoorde manier en met natuurlijke grondstoffen overwegend in eigen land worden vervaardigd.
  • Vereisen geen extra fundering, wat bij traditionele bakstenen wel het geval is.

Hoe past men het totaalsysteem toe?

Het buitengevelisolatiesysteem kan worden toegepast op bestaand metselwerk, beton, cellenbeton en houtskeletbouw.

De ondergrond moet droog zijn, vrij van krimp en opstijgend vocht, proper (stof, vuil, mos, schilfers, uitbloeiingen, zouten, oliën… moeten voorafgaandelijk worden verwijderd), en ook voldoende vlak (kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen door een cementbepleistering.) 

Op een steenachtige ondergrond worden de FOAMGLAS-isolatieplaten aangebracht door middel van lijmmortel van het type FOAMGLAS PC® 164. Voor op hout wordt PC 56 gebruikt.

Waar drie isolatieplaten elkaar kruisen (asafstand: max. 600 mm), worden verdoken inox stalen ankers van het type FOAMGLAS PC® F aangebracht. Het bevestigen van de F-ankers aan de draagconstructie gebeurt met twee zelftappende lichte schroeven. 

De isolatieplaten worden vlak geschuurd en daarna over de volledige oppervlakte ingestreken met een coating, totdat alle cellen gevuld zijn.  

Na 24 uren drogen en uitharden kunnen de steenstrips, met een speling van ca. 12 mm, aan de isolatieplaten worden bevestigd door middel van lijm. De lijm wordt diagonaal op de strips aangebracht, zodat eventueel water achter de strips gemakkelijk kan wegvloeien. De voegen tussen de steenstrips worden opgevuld met een mortel op basis van cement en kalksteen. 

Wilt u graag meer weten over het nieuwe innovatieve FOAMGLAS totaalsysteem? Vul het formulier in en FOAMGLAS neemt vrijblijvend contact op.  

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email