FOAMGLAS met koudlijm op Gasthuisberg: operatie geslaagd!

FOAMGLAS
FOAMGLAS
FOAMGLAS

De campus Gasthuisberg telt ongeveer 50.000 m² platte daken. Een aanzienlijk deel daarvan werd al in het verleden met FOAMGLAS® geïsoleerd. In 2011 werd beslist de daken stapsgewijs te renoveren, en daarvoor – gezien de enorme tevredenheid – opnieuw de hoogwaardige cellenglasisolatie van FOAMGLAS® te gebruiken. Alleen worden de Ready Block T4+-platen niet geplaatst met behulp van warm bitumen, zoals gebruikelijk, maar zijn ze – om geurhinder te voorkomen – volvlakkig aan de ondergrond verlijmd met PC 500, een van de types koudlijm die FOAMGLAS® speciaal voor zijn compactdaken heeft ontwikkeld. Operatie geslaagd: alle betrokkenen zijn opnieuw superenthousiast. 

Bureau Bouwtechniek werd aangesteld om de bestaande toestand van de daken in kaart te brengen. Het studiebureau splitste de site op in bouwdelen en heeft voor elk daarvan een plan van aanpak met bijhorende timing opgemaakt.

Opnieuw gekozen voor FOAMGLAS®

Van meet af aan stond vast dat opnieuw met FOAMGLAS® zou worden geïsoleerd.

“UZ Leuven draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De FOAMGLAS® oplossingen zijn onbrandbaar, en absoluut water- en waterdampbestendig. Daardoor blijft de isolatiewaarde constant doorheen de tijd.”

Michaël Cooreman, verkoopsingenieur van FOAMGLAS®  

Het drukvaste karakter van FOAMGLAS® was daarnaast voor de opdrachtgever belangrijk.

“In een ziekenhuisomgeving als Gasthuisberg moeten de technische installaties regelmatig worden vernieuwd, waarvoor op onze daken een hoge belasting te verwachten valt.”

Willem-Jan Delvaux, projectingenieur van UZ Leuven

Tot in 2017 gebeurde de renovatie van daken met behulp van warm bitumen. Op vraag van de artsen van Gasthuisberg die klaagden over een hinderlijke geur die binnenkwam via de ventilatiekanalen, gingen FOAMGLAS®, de bouwheer en het studiebureau samen op zoek naar andere opties. Uit het gamma koudlijmen kwam uiteindelijk de PC 500 als beste oplossing naar voren.

PC 500 versus warm bitumen

PC 500 is een gebruiksklare eencomponentenlijm (Thixotrop) op bitumineuze basis die FOAMGLAS® speciaal heeft ontwikkeld voor zijn compactdaksysteem. De koudlijm is bij uitstek geschikt voor FOAMGLAS®-platen op dakvlakken uit beton en hout. PC 500 geeft hetzelfde onberispelijk resultaat als het vertrouwde warme bitumen, maar het product heeft nog enkele extra voordelen. “Koudlijm is veiliger”, aldus Michaël Cooreman. “Warm bitumen heeft een temperatuur die kan oplopen tot 200 °C. Bij koudlijm is er ook geen bitumenketel nodig, waardoor er sneller gestart kan worden doordat de bitumen niet eerst moet worden opgewarmd, wat toch snel een uur in beslag neemt. Koudlijm geeft daarenboven geen geurhinder.”

Ook Willem-Jan Delvaux is overtuigd van de pluspunten van koudlijm: “Het feit dat de soepelere lijmlaag kleine zettingen beter toelaat, en dat ook kleine en slecht bereikbare daken veilig en snel gerealiseerd kunnen worden. Ook de hogere verwerkingssnelheid van koudlijm is een pluspunt.”

Ready Block T4+ en PC 500 

Een eerste dakrenovatie van 800 m² met koudlijm vond plaats tijdens de maanden januari en februari van 2017. In mei 2017 volgde een tweede dak dat werd afgebroken en daarna vernieuwd met behulp van FOAMGLAS® en koudlijm. Dit dak bevindt zich boven het bloedtransfusiecentrum en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.400 m². 

In beide gevallen werd de bestaande dakopbouw afgebroken tot op de betonnen drager. Omdat de ruimte onder het dak doorlopend in gebruik moest blijven, werd er een bitumineuze noodlaag aangebracht, om zo een onmiddellijke waterdichting te kunnen garanderen. Daarop kwamen 15 cm dikke FOAMGLAS® Ready Block T4+-platen die met de PC 500 (5 kg/m²) volvlakkig aan de ondergrond werden verlijmd. Deze platen zijn in de fabriek afgewerkt met een bitumenlaag en een wegbrandfolie. Dat heeft als voordeel dat op de isolatie onmiddellijk volvlakkig een waterdichtingslaag kan worden aangebracht, wat de plaatsing vereenvoudigt. De dakdichting bestaat uit een tweelaagse roofing met een bitumen onderlaag en een APP-eindlaag, die beide volvlakkig worden gebrand.

De renovatie van de twee daken werd uitgevoerd door de nv Zolderse Dakprojecten, kortweg ZDP. ZDP heeft al veel ervaring met FOAMGLAS®-dakisolatie. Het bedrijf bracht FOAMGLAS®-isolatie met behulp van warm bitumen aan op onder meer de nieuwe NATO-gebouwen te Evere, diverse gebouwen van Belgacom en Proximus, dakparkings voor Carrefour en tal van projecten voor de stad Gent. In combinatie met koudlijm plaatste ZDP FOAMGLAS® op het dak van Janssen Pharmaceutica in Beerse en Connectimmo Gent.

Belangrijk bij uitvoering

Cruciaal bij het gebruik van koudlijm is dat er voldoende lijm wordt gebruikt bij de volledige verlijming aan de ondergrond. Een lijmkam van 5 kg/m² zorgt voor een goede verdeling en mits het navolgen van de voorschriften kan niet veel fout gaan. Verder is bij koudlijm een gesloten voeg zeer belangrijk. De zijkanten van de voegen dienen voldoende van lijm te worden voorzien.

Een ander belangrijk aandachtspunt is dat de verwerkingstemperatuur gunstig moet zijn – wanneer het kouder is dan 5 °C is koudlijm moeilijk te verwerken.

FOAMGLAS® biedt de service van de technische dienst aan voor een werfopstart en/of opvolging. Deze dienst is volledig gratis. Van elk bezoek wordt er nadien een rapport opgemaakt. Dankzij de gedegen kennis van ZDP en de opvolging door FOAMGLAS® verliep de renovatie volgens planning en zonder problemen.

Langdurig betrouwbaar

ZDP heeft het advies niet in de wind geslagen.

“Eerst hebben we de koudlijm met een speciaal getand verdeelspaan op het oppervlak van de dragende ondergrond aangebracht. Vervolgens hebben we twee aan elkaar grenzende zijkanten van elke plaat gedompeld in de koudlijm die zich reeds op de ondergrond bevindt, om zo voegvulling te verkrijgen. Elke isolatieplaat hebben we op ongeveer 3 cm van de reeds gekleefde platen gelegd – in halfsteensverband en in parallellen rijen – en daarna met de ene hand diagonaal op zijn plaats gegleden, terwijl met de andere hand licht op de bovenzijde wordt drukt.  Op die manier wordt de isolatie verkleefd en de ondergrond geëgaliseerd en zijn de voegen gevuld. Koudlijm is snel aan te brengen en verzekert een langdurige, perfecte en gelijkmatige hechting. Het resultaat is een uitermate kwalitatief, onbrandbaar, ecologisch en langdurig betrouwbaar isolatiesysteem“

Jeff Houben van nv Zolderse Dakprojecten

Wilt u meer informatie omtrent koudlijm PC 500? Vul het antwoordformulier in en de technische dienst van FOAMGLAS® neemt met u contact op.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email