Als bouwer of verbouwer ga je steevast op zoek naar inspiratie voor je woondroom. Wie tussen 3 en 11 oktober 2015 de BIS-beurs bezoekt, ontdekt bij Eternit wat er vandaag allemaal mogelijk is op het vlak van de gevel en het dak. In een vernieuwd standconcept, opgedeeld volgens verschillende bouwstijlen, vindt de bezoeker vlot zijn weg langs de blikvangers, zoals de strakke Horizon betondakpan, de revival van leien als dak- of gevelbekleding, of de ‘bijna onzichtbare’ Solesia fotovoltaïsche dakpan.  

Vaak laten we de keuze van de dak- of gevelafwerking over aan de aannemer of architect. Niets mis mee, maar toch loont het de moeite om je ook in dit belangrijke aspect wat meer te verdiepen en je te laten inspireren door de producent. Dak en gevel bepalen immers prominent het aanzicht van de woning, en vandaag bestaan er heel wat nieuwe oplossingen om dat nog beter af te stemmen op je persoonlijke stijl of voorkeur.

En dat is precies wat Eternit op de BIS-Beurs (stand 1184) uitgebreid in de kijker zet. Het bedrijf is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor het hellend dak en de gevel: van keramische (klei) pannen, vezelcementleien en betondakpannen tot zonnedaken, golfplaten en groendaken. Kortom, een totaalgamma met innovatieve oplossingen voor elke bouwstijl: hedendaags-tijdloos, strak-modern of rustiek-landelijk. Enkele blikvangers op een rij.

Een strakke Horizon

Betondakpannen zijn er in alle vormen en maten, ook voor een hedendaagse moderne architectuur. De betondakpan Horizon is er eentje van de nieuwe generatie die daar perfect op inspeelt. Zo heeft Horizon een ‘zwevende neus’ en zeer slank design, waardoor een fijne schaduwlijn en ultrastrak dakvlak ontstaat. Bovendien zijn betonpannen en ecologische oplossing. Hun productie vraagt een lage inzet van fossiele brandstoffen, en ze worden voor 70% gerecycleerd. Verkrijgbaar in zwart, granietgrijs of bruin.

Solesia: onzichtbaar zonnepaneel

Genieten van zonne-energie, maar zonder het dak te ontsieren met opbouwpanelen? Eternit kwam als eerste op de markt met de Solesia, een fotovoltaïsche lei die groene energie genereert. Het systeem kan op alle courante types van hellende daken gemonteerd worden en is in het dakvlak bijna niet meer te onderscheiden van de traditionele dakpannen of de leien. Zonder boringen in de dakstructuur, is het systeem te combineren met zowel leien als keramische en betonpannen.

Creatief met leien

Architect Kyoto

Vandaag kan je met leien meer dan ooit creatief aan de slag om een verrassend architecturaal effect te creëren. Met verschillende kleuren, in horizontale, diagonale - of dankzij de nieuwe techniek Quarto nu ook verticale motieven: de gevel zorgt naar keuze voor een extra dynamiek of speels lijnenspel. Bovendien zijn leien dankzij het lichte gewicht ideaal voor renovatie, waardoor voldoende ruimt blijft voor gevelisolatie. Leien combineren ook mooi met traditionele materialen als natuur- of baksteen of hout (zie verder).

Leien en hout: een stijlvol duo

Architect Claes

Duurzaam, mooi en warm: naast leien is ook hout helemaal terug als accentelement in de gevel. Architecten worden steeds vaker gecharmeerd door het subtiele samenspel van houtkleuren en het natuurlijke kleurenpalet van de vezelcementlei. Het donkere antraciet contrasteert immers fraai met lichte houtkleuren en creëert gegarandeerd een tijdloze look.