Goede akoestiek zorgt voor een gezonde schoolomgeving

DOX acoustics
DOX acoustics
DOX acoustics

Scholen kampen almaar meer met beperktere budgetten, maar hebben een groeiende nood aan een akoestisch gezonde leer- & werkomgeving: de klassen worden groter, de inkleding van de lokalen worden kaler, de kinderen worden mondiger, etc.

Zorg ervoor dat akoestiek vanaf de start geïntegreerd wordt in uw (ver)bouwplan en draag zo bij tot een verhoogd akoestisch comfort binnen de school.

Slechte akoestiek leidt tot leerproblemen, gehoorschade, ...

Stemproblemen, stress, concentratiestoornissen, slechte hoorbaarheid, hoofdpijn, ... zijn zaken waar leerkrachten en leerlingen dagelijks mee geconfronteerd worden. Voor een groot deel is de oorzaak terug te vinden bij slechte akoestiek in en rond klaslokalen. Te veel naakte oppervlakten (beton, glas, etc.) samen met grote groepen (mondige) kinderen, zorgen voor enorm veel nagalm, wat dan weer leidt tot geluidsoverlast in en rond de klassen.

Creëer een gezonde leeromgeving voor leerkracht & leerling aan de hand van goede akoestiek & geluidisolatie. Akoestisch comfort is onlosmakelijk verbonden met het gezonde binnenklimaat van klaslokalen en de andere ruimtes.

Vraag extra informatie op bij DOX acoustics

Vraag nu brochures, samples, het bezoek van een vertegenwoordiger, ... van DOX acoustics via ons aanvraagformulier.

Naar formulier »

Akoestische oplossingen

Welke criteria hanteert u om de juiste oplossingen te kiezen voor uw school & klaslokaal?

  • Afmetingen ruimte: hoe groot & hoe hoog is uw klaslokaal, welke vorm heeft die? Hoeveel vlakken reflecteren geluid?
  • Bezetting ruimte: hoeveel leerlingen zitten er minimum / maximum / gemiddeld in de klas?
  • Nagalmtijd? Wat is de huidige en de te behalen nagalmtijd? Consulteer hiervoor zeker de Belgische norm NBN S-01-400-2. Een akoestische studiebureau kan ingeschakeld worden om hiervoor een akoestisch studie uit te voeren en een advies op te stellen.
  • Aanwezige materialen aan wand/plafond/vloer: veel beton, glas, hout? Elk materiaal heeft zijn eigen geluidabsorberende kwaliteiten.
  • Functie ruimte: standaard leslokaal, praktijklokaal, computerlokaal, studieruimte, etc.?
  • Vereiste eigenschappen: robuustheid (komen panelen binnen bereik leerlingen), hygiëne (allergieën), etc.
  • Andere geluidbronnen? Zijn er andere geluidbronnen aanwezig die bijdragen tot het geluidsniveau?
  • Brandeisen van de ruimte?
  • Interieur & esthetische voorkeuren? Bijvoorbeeld: Onopvallend integreren in interieur, kleuraccenten aanbrengen, speelse vormen, etc.
  • Budgettaire beperkingen?

Met deze informatie bent u in staat om de meest geschikte oplossingen te kiezen, aangepast aan uw ruimte & situatie.

Veel geplaatste oplossingen in klaslokalen zijn:

Ook de geluidoverdracht tussen aangrenzende ruimtes is belangrijk!

Geluidabsorptie versus geluidsisolatie

Bij de materiaalkeuze moet men ook rekening houden met de aard van de geluidsoverlast: ligt de geluidbron binnenin de ruimte? Of komt het geluid van aangrenzende ruimtes? Verplaatst het geluid zich via trillingen in de lucht (luchtgeluid) of door trillingen veroorzaakt door contact (contactgeluid)?

  • Geluidsabsorptie: Absorberen van geluid in een ruimte (bijvoorbeeld aanpak van geluidsreflecties en nagalm IN klaslokaal)

  • Geluidsisolatie: Stoppen van geluidoverdracht tussen aangrenzende ruimtes (bijvoorbeeld geluidsoverdracht van luidruchtige gang naar klaslokaal)

 

Hoe meer geïntegreerd de akoestische aanpak is in het (ver-)bouwplan, hoe meer dit het akoestisch comfort, en daardoor ook een gezond binnenklimaat bevordert. (zie ook artikel over gezond binnenklimaat)

Het probleem dat vaak opduikt. Schrappen of fout inschatten van akoestiek in een (nieuw)bouwplan

Vaak worden om budgettaire redenen akoestische toepassingen op het laatst uitgesteld/geschrapt uit bouwplannen, waardoor gebruikers van de lokalen geconfronteerd worden met akoestische problemen nadat de werken afgerond zijn(voorbeeldsituatie: akoestische problemen bij nieuwbouw school Vliermaalroot, Kortessem).

Indien het akoestische luik niet van bij de start van verbouwingen wordt toegepast, wordt het enorm moeilijk om achteraf a.d.h.v. "quick fixes" de zaalakoestische eisen, vastgelegd in de Belgische norm, te halen. Daarnaast stijgen de kosten exponentieel wanneer men achteraf met akoestische oplapmiddeltjes moet opdraven.

Bij renovaties is het aangewezen om in het beginstadium met ervaren partners samen te zitten, waarbij men uw specifieke situatie evalueert en akoestische oplossingen op maat voorstelt. Onze expertise staat tot uwer beschikking. Contacteer ons via onderstaand invulformulier.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email