Tegenwoordig is het installeren van een warmtepomp als duurzame en energievriendelijke oplossing geen uitzondering meer. Het combineren van deze installatie in een bestaand systeem met bijvoorbeeld een cv ketel blijkt in de praktijk echter vrij complex. 

 

Caleffi heeft hiervoor met de nieuwe stuurunit HYBRICAL® een uniek concept ontwikkeld. De stuurunit werkt als een verkeersleider in een installatie van bivalente systemen, waar men bijvoorbeeld een cv ketel en een warmtepomp of verschillende afgiftesystemen efficiënt wil beheren.


De voorgemonteerde hybride unit maakt het mogelijk hydraulische circuits van warmtepompen, ketels en terminals gebruikt binnen één systeem op een eenvoudige manier aan te sluiten. 

 

Voorbeeld toepassingen

1. Lucht-water warmtepomp & ketel

Traditioneel werkt men met twee driewegventielen om te schakelen tussen een lucht-water warmtepomp en een ketel in combinatie met vaak een complexe regeling. De HYBRICAL® zorgt ervoor dat de warmtepomp bij 3 à 4°C omschakelt naar de ketel. De afname van de warmtepomp of van de ketel gebeurt o.b.v. de buitenvoeler. De HYBRICAL® bepaalt zelf ook welke pomp aangestuurd wordt, en welke ketel moet functioneren (in geval van meerdere ketels).


2. Vloerverwarming & omschakelen boiler

Via de Aquastaat van de boiler wordt een signaal naar de regelaar van de HYBRICAL® gestuurd om warm water naar de boiler te sturen. De regelaar schakelt dan over naar de boiler of naar het tapwatersysteem.

 
3. Koelen via ventilo convectoren & verwarmen via vloerverwarming

Werkt met een buitenvoeler: bij 3°C schakelt men over naar de ketel ipv de lucht-water warmtepomp. Bij een buitentemperatuur van 25°C, gaat de HYBRICAL® beslissen om te koelen via de ventilo convectoren of bij een lagere temperatuur te gaan verwarmen via vloerverwarming. Deze temperaturen kunnen ingesteld worden op de regelaar. De regelaar beslist ook welke circulatiegroepen in gang gezet moeten worden.

 

Voordelen

  • Het is mogelijk bestaande ketelsystemen om te bouwen tot hybride systemen, met bijv. warmtepompen, zonder dat men rekening moet houden met de toegepaste merken!
  • Automatische omschakeling tussen verschillende warmtebronnen (lucht-water warmtepomp, cv ketel,...)
  • Automatische omschakeling tussen verschillende afgiftesystemen (vloerverwarming, convectoren,...)
  • HYBRICAL®  voor primaire en secundaire systemen onderling koppelbaar
  • In geval dat één energiebron uitvalt, is er geen storing in het verwarmen
  • Snelle en eenvoudige montage
  • Compacte uitvoering standaard voorzien van isolatieschalen
  • Motor standaard uitgerust met handbediening 

 

Technische specificaties

Voorzien van: servomotor, aansluitkit en doorschakelventiel
Vloeistoffen: water, glycoloplossingen 
Max. glycolpercentage: 50%
Max. druk: 10 bar
T°min÷: -10÷110°C
Voeding: 230V (ac)
Kv stuurunit onderaansluiting: 8 
Kv stuurunit zijaansluiting: 13
Aansluiting: 1” M