Technologisch innovatie in liftschacht zorgt voor energiebesparing en hogere veiligheid

BK-Factory
BK-Factory
BK-Factory

Een goede natuurlijke ventilatie van liftschachten is een vereiste om in normale omstandigheden het comfort van liftgebruikers te garanderen en om in geval van brand een toereikende rook- en warmteafvoer te garanderen. Een opening bovenaan de liftschacht kan voor die natuurlijke ventilatie zorgen, maar op het vlak van rationeel energiegebruik is het geen ideale situatie: de ventilatieopening zorgt immers voor heel wat energieverlies. U kan het vergelijken met een venster dat winter en zomer open blijft staan.

Wilt u voor uw project berekenen hoeveel energieverliezen optreden door die permanente opening in de liftschacht? Vul het bijgevoegd formulier in en u krijgt toegang tot een gedetailleerde simulatietool die in detail de jaarlijkse energiebesparing en beperking van CO2 uitstoot berekent!

Intelligent ventilatiesysteem voor liftschachten

Dankzij het intelligent ventilatiesysteem BlueKit van BK-Factory is het nu mogelijk om de ventilatieopeningen in de liftschacht te voorzien van gemotoriseerde verluchtingskleppen die op basis van gemeten parameters geopend of gesloten worden. Het volledige BlueKit-systeem omvat volgende componenten:

  • Een in het schachtplafond geïntegreerd/aan de muur bevestigd ventilatieregister met springveermotor,
  • een branddetectiesysteem over de volledige hoogte van de liftschacht,
  • de Lift Status Transmitter (LST) detecteert de beweging van de liftkooi, de aanwezigheid van onderhoudspersoneel op het kooidak evenals in de kooi geblokkeerde personen,
  • een centrale sturing opent of sluit de verluchtingskleppen op basis van de gegevens die de verschillende sensoren doorsturen.

Dankzij de verschillende onderdelen is het BlueKit-systeem in staat om enkel te ventileren wanneer dit nodig is: wanneer er passagiers geblokkeerd zitten, wanneer de temperatuur bovenaan de liftschacht 30°C overstijgt, wanneer er zich onderhoudspersoneel op het kooidak bevindt of 5 minuten per uur bij gebruik van de lift. Op die manier is het systeem in staat de energieverliezen te beperken. Het systeem is bovendien niet alleen toepasbaar voor nieuwe systemen maar ook bestaande liften kunnen ermee uitgerust worden.

Wenst u zelf een simulatie te doen van de mogelijke energiebesparingen en CO2 besparingen die dit systeem kan opleveren? Vul dan het bijgevoegde formulier in en u ontvangt uw toegangscodes tot de unieke simulatietool van BlueKit.

Extra sensor verhoogt veiligheid en comfort van de passagiers in de lift

De resultaten van tests in bestaande liftinstallaties toonden aan dat in geval van panne de concentratie van CO2 kritische niveaus kan bereiken. Dat leidt tot gevaarlijke situaties voor geblokkeerde passagiers. Een meting van de CO2 concentratie is bovendien niet voldoende om de nood aan ventilatie te bepalen, ook een verhoogde concentratie van vluchtige organische stoffen (VOC) kan de luchtkwaliteit aanzienlijk negatief beïnvloeden.

Daarom werd de BlueKit Lift Status Transmitter (LST) onlangs uitgebreid met een sensor die de luchtkwaliteit (CO2 en VOC) meet in de nabijheid van de liftkooi. Deze nieuwe LST-VOC controleert het gebruik van de lift, merkt wanneer er personen in de lift geblokkeerd zitten en meet nu dus ook de luchtkwaliteit en de temperatuur in de nabijheid van de kooi. Op basis daarvan en in tegenstelling tot een gewone timer, zet de LST-VOC een verluchtingproces in gang, dat steeds aangepast is aan de reële noden van het gebouw.

Om steeds veiligere liftinstallaties te leveren en op basis van voortdurende risicoanalyses voor liftgebruikers, heeft BK-Factory besloten om de Lift Status Transmitter met temperatuur en luchtkwaliteitsensor (LST-VOC) in 2016 standaard aan te bieden en dat aan een voordelige prijs. De LST-VOC, met inbegrip van het BlueKit®-systeem, kan op ongeveer een uur ook op bestaande installaties van verschillende liftfabrikanten gemonteerd worden.

­

Informatie aanvraag

Laat dit veld leeg:

Quick links

Telefoon Email