De nieuwe Vlaamse regering heeft haar plannen voor de renovatieplicht in residentiële gebouwen verduidelijkt. Sinds 1 januari 2023 moet je als eigenaar een woning met energielabel E of F binnen de vijf jaar renoveren tot minstens label D. Dit geldt niet alleen bij aankoop, maar ook bij andere vormen van eigendomsoverdracht zoals schenking of bij de vestiging van een erfpacht of opstalrecht. Als je de woning binnen die vijf jaar verkoopt, gaat de renovatieplicht over op de nieuwe eigenaar. Er was initieel ook een verstrengingspad voorzien: voor woningen gekocht vanaf 2028 zou je dan moeten renoveren tot label C, maar de huidige Vlaamse regering wil dit verstrengingspad nu afschaffen.
Je krijgt volgens het regeerakkoord ook meer tijd om aan de renovatieplicht te voldoen: zes in plaats van vijf jaar. De focus blijft op woningen met de slechtste energielabels (E en F), maar de plannen om vanaf 2045 woningen naar label A te verplichten, verdwijnen. Deze versoepeling komt er deels door kritiek van jonge kopers, die zich zorgen maken over de hoge kosten.
De regels voor niet-residentiële gebouwen, die sinds 1 januari 2022 gelden, blijven van kracht en worden niet gewijzigd door de nieuwe Vlaamse regering. Als eigenaar moet je bij overdracht zorgen voor basismaatregelen zoals dakisolatie en een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5%. Deze gebouwen moeten binnen vijf jaar minstens energielabel E behalen.
De Vlaamse regering moet deze aanpassingen nog uitwerken in concrete regelgeving. De definitieve wijzigingen volgen later, maar je kunt alvast rekenen op een langere termijn om de verplichte renovatie uit te voeren en een beperking van de renovatie-eisen tot energielabel D.