De juiste warmtepomp op de juiste plek

warmtepomp juiste locatie

Vlamingen installeren steeds vaker warmtepompen, een duurzame technologie voor verwarming en koeling. Hoewel warmtepompen milieuvriendelijk zijn, kan de buitenunit geluidsoverlast veroorzaken. Om dit probleem aan te pakken, heeft het Departement Omgeving een Leidraad en een Code van goede Praktijk opgesteld, die richtlijnen geven om de hinder te beperken. De juiste locatie en toestelkeuze zijn hierbij essentieel.

Vandaag telt Vlaanderen bijna een miljoen buitenunits van warmtepompen en airco’s, en dat aantal zal tegen 2050 naar verwachting meer dan verviervoudigen. Een gemiddelde unit produceert 55 tot 65 dB geluid. Bij een opstelling op een harde ondergrond en bij een muur komt dat geluidsniveau op 1 meter afstand overeen met het geluidsniveau van een elektrische tandenborstel. Toch kan het geluid storend zijn, vooral tijdens warme nachten wanneer ramen openstaan. Klachten hierover nemen dan toe, wat de vraag naar duidelijkheid vanuit steden, gemeenten en de bouwsector deed groeien.

Code van goede Praktijk

De Code van goede Praktijk benadrukt het belang van een doordachte plaatsing van de buitenunit om geluidshinder te voorkomen. Het wordt aangeraden om afstand te houden van slaapkamerramen en rekening te houden met geluidsreflecties. Er zijn specifieke aanbevelingen voor verschillende woningtypes, waaronder vrijstaande woningen, rijhuizen en appartementen. Daarnaast speelt de keuze van het toestel een rol: hoe meer warmte een toestel produceert, hoe meer geluid het maakt.

Download de Code van goede praktijk – Geluid van buitenunits van residentiële lucht-lucht (airco) en lucht-water-warmtepompen.

Inzicht in regelgeving

De Leidraad biedt inzicht in de regelgeving en vergunningen voor warmtepompen en airco’s. In de meeste gevallen is geen vergunning nodig, maar soms moet je melding maken of een vergunning aanvragen, bijvoorbeeld bij grote installaties of als de unit dichtbij de perceelgrens komt. Daarnaast kunnen lokale voorschriften, zoals een politiereglement of een verkavelingsvergunning, het plaatsen van warmtepompen verbieden op bepaalde delen van percelen. Op sommige plekken geldt ook een verbod op bepaalde types van warmtepompen, bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp in een drinkwaterbeschermingszone.

Download de Leidraad Omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....