Chipperfield-toren in Leuven opgeleverd

chipperfield toren leuven 1
chipperfield toren leuven 2
chipperfield toren leuven 3

Het langverwachte gebouw "Hertog I", ontworpen door het Londense architectenbureau van Sir David Chipperfield, is samen met 9 stadswoningen en het Hendrik-gebouw, bestaande uit 6 appartementen, opgeleverd op de Leuvense Hertogensite. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de zuidelijke kant van een van de grootste binnenstedelijke projecten in Leuven.

Met de ontwikkeling van de Hertogensite, gestart in 2018, krijgt dit Leuvens stadsdeel waar vroeger het Sint-Pietersziekenhuis stond in snel tempo een nieuw aanzicht. De recente oplevering van Hertog I, waar de eerste bewoners inmiddels hun intrek hebben genomen, onderstreept deze vooruitgang. Het unieke ontwerp van het gebouw is afkomstig van David Chipperfield Architects, bekend om hun innovatieve architectuur. Hertog I is het eerste project van Chipperfield in Vlaams-Brabant, wat bijdraagt aan de internationale allure van de site.

Het torengebouw Hertog I biedt een mix van 24 appartementen met twee- en drieslaapkamers, een penthouse, 9 stadswoningen en het Hendrik-gebouw met 6 appartementen. Elke stadswoning beschikt over drie verdiepingen en een eigen tuin, terwijl de appartementen een (zonne)terras hebben. Bewoners kunnen gebruik maken van een fitnessruimte en er zijn uitgebreide parkeerfaciliteiten, waaronder 48 ondergrondse parkeerplaatsen en 88 fietsparkeerplaatsen.

Met de gerestaureerde 12de-eeuwse stadsomwalling combineert de Hertogensite oud en nieuw met aandacht voor duurzaamheid. Het CO2-neutrale gebouw Hertog I ligt aan de opengelegde Dijle, naast gerestaureerd erfgoed en nieuwe stedelijke voorzieningen. De site omvat nu ook het Sint-Rafaëlplein en meerdere nieuwe straten die binnenkort toegankelijk zijn voor het publiek. De transformatie wordt voltooid met projecten zoals Hertog II, het Vesaliusmuseum en het Aa-park, die naar verwachting begin 2026 gereed zullen zijn.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....