Sinds het voorjaar van 2023 wordt de kwaliteit van EPC's op basis van steekproeven gecontroleerd. Het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) zal het aantal controles van erkende energiedeskundigen en energieprestatiecertificaten (EPC) opdrijven. Om die controles te optimaliseren worden er 3 extra controleurs aangesteld en komt er ook een laagdrempelig online meldpunt.
Binnenkort komen er ook strengere eisen voor wie het beroep van energiedeskundige wil uitoefenen. De kwaliteitscontrole en handhaving onder de energiedeskundigen wordt belangrijker dan ooit. Wie fouten maakt zal gesanctioneerd worden.
De toegenomen kwaliteitscontrole hoeft niet te verbazen nu het EPC als beleidsinstrument aan belang wint. Het speelt immers een belangrijke rol bij verschillende initiatieven zoals de EPC-labelpremie en de renovatieverplichting. Ook heeft het EPC steeds meer een impact op de verkoopprijs van een woning.
De Vlaamse overheid voert om de kwaliteit verder te verhogen ook een aantal wijzigingen door voor het beroep van energiedeskundigen, zowel voor bestaande deskundigen, als voor nieuwe energiedeskundigen. Zo zal er altijd een erkende energiedeskundige ter plaatse moeten gaan. Zo'n deskundige mag ook maar een maximum aantal EPC's per jaar indienen. Om elke belangenvermenging te vermijden zal een energiedeskundige dus bijvoorbeeld niet ook een makelaar of aannemer mogen zijn of de eigenaar van een gebouw dat hij of zij beoordeelt.
Er komt ook een verplichte praktijkstage en de examens voor energiedeskundigen worden binnenkort terug rechtstreeks door de Vlaamse overheid georganiseerd. Energiedeskundigen die hun erkenning willen behouden, moeten opnieuw slagen voor dat centrale examen.