Minder bouwgrond verkocht maar prijzen hoger

prijs bouwgrond 2023

In vergelijking me dezelfde periode vorig jaar werden er In Vlaanderen in de eerste helft van 2023 bijna 4% minder bouwgronden verkocht. De prijs per vierkante meter ging dan weer wel met meer dan 13% de hoogte in. Dat blijkt uit gegevens verzameld door de federatie van notarissen.

Minder bouwgrond verkocht

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er in vergelijking met de eerste helft van 2022 in ons land 10% minder bouwgronden verkocht. In Vlaanderen bedroeg de daling van het aantal transacties slechts 3,9%.

"Bouwgrond wordt steeds schaarser en dus ook duurder. Op de nieuwbouwmarkt is het een stuk rustiger, waardoor er minder bouwgronden verkocht worden. Steeds meer mensen kiezen voor renovatie, maar ook voor sloop en heropbouw van oude woningen: na de sloop van een bestaande woning, wordt een nieuwbouw neergezet zonder dat er een bouwgrond moet worden gekocht."

Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

In Oost-Vlaanderen is de prijs per vierkante meter het hoogst

In de eerste helft van 2023 kostte een bouwgrond in Vlaanderen 429 euro per vierkante meter. Dat is een prijsstijging van +13,2% in vergelijking met 2022. De laatste vijf jaar steeg de prijs per vierkante meter bouwgrond in Vlaanderen met maar liefst 56%.

Oost-Vlaanderen was in de eerste helft van 2023 de duurste Vlaamse provincie met een prijs per vierkante meter bouwgrond van 554 euro, op de voet gevolgd door West-Vlaanderen  waar de prijs per vierkante meter bouwgrond 499 euro bedroeg. In de provincie Limburg was de prijs per vierkante meter bouwgrond in die periode het laagst: 230 euro per vierkante meter.

De  mediaan van de verkoopprijs van bouwgrond In Vlaanderen klokte in de eerste helft van 2023 af op 223.494 euro. Uitgesplitst per provincie was die mediaanprijs het hoogst in Vlaams-Brabant (260.108 euro), op de voet gevolgd door  Oost-Vlaanderen met een mediaanprijs van 256.943 euro. Als je de mediaanprijs als maatstaf neemt dan was Limburg de goedkoopste provincie (140.034 euro) in de eerste helft van 2023.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....