citydev.brussels schrijft nieuwe projectoproep uit om te voldoen aan de vraag naar koopwoningen in het Brussels Gewest

RS appelprojets

citydev.brussels kondigt een zevende projectoproep aan voor projecten met 20 tot ruim 100 geconventioneerde woningen. Doel is efficiënt samenwerken met de privésector om te voldoen aan de vraag naar nieuwbouwkoopwoningen in het Brussels Gewest. Nieuw deze editie? Circulaire criteria en erfpacht.

Wat is een projectoproep?

citydev.brussels schrijft projectoproepen uit. Goed, maar wat betekent dat nu precies? Wel: citydev.brussels gaat in zee met promotors die een woonproject op stapel hebben staan en dat deels of volledig willen bestemmen voor geconventioneerde woningen voor middeninkomens.

Net als bij onze andere publiek-private samenwerkingen staat de promotor in voor de ontwikkeling en financiering van het project. citydev.brussels geeft dan weer subsidies vrij naarmate de werken vorderen. Het voordeel voor de promotor? Hij weet dat de geconventioneerde woningen verkocht raken aan de vele kandidaat-kopers van citydev.brussels.

Drie categorieën

citydev.brussels schrijft drie categorieën projectoproepen uit, die elk nog eens onderverdeeld zijn in twee soorten: bouwen op grond die moet worden gesaneerd, en bouwen op schone grond.

De eerste categorie is voor projecten met 20 tot 50 geconventioneerde woningen, de tweede voor projecten met 51 tot 100 geconventioneerde woningen en de derde voor projecten met meer dan 100 geconventioneerde woningen. Anders dan bij de vorige edities van de projectoproep zijn sociale gemengdheid (geconventioneerde woningen samen met woningen tegen vrije prijs of sociale woningen) en een diversiteit van bestemmingen (winkel, crèche ...) in de voorgestelde projecten nu niet verplicht. citydev.brussels blijft ze wel erg op prijs stellen.

citydev.brussels selecteert de voorgestelde projecten op basis van de prijs en de kwaliteit op het vlak van stedenbouw, architectuur en duurzame ontwikkeling. Doorslaggevend in de selectie is dit keer ook circulariteit. Zet het project in op het hergebruik van materialen? Kan het later een nieuwe bestemming krijgen zonder dat het hoeft te worden gesloopt?

Ook nieuw: citydev.brussels gaat de projectgrond kopen en werken met een erfpachtrecht. Woningen bouwen via splitsing van het eigendomsrecht, het is een van de pilootprojecten uit haar beheersovereenkomst. Zo blijft grond in het Brussels Gewest in overheidshanden én kunnen mensen een betaalbare woning kopen in een zone waar grond duur is.

Projectoproepen, een succesverhaal

Eerdere projectoproepen mondden uit in de gunning van heel wat projecten: Ducuroir in Vorst (2010, 32 geconventioneerde woningen), CityDox in Anderlecht (2015, 99 geconventioneerde woningen), Nautica in Anderlecht (2016, 43 geconventioneerde woningen), M-Square in Sint-Jans-Molenbeek (2016, 45 geconventioneerde woningen), Greenwood in Sint-Lambrechts-Woluwe (2020, 39 geconventioneerde woningen) en Move’Hub in Sint-Gillis en Anderlecht (2020, 102 geconventioneerde woningen, teruggebracht tot 62). In totaal zijn dat 320 woningen.

Wil je meer weten over deze projectoproep? Volg dan deze link: https://www.citydev.brussels/nl/overheidsopdrachten

 

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....