Leuvens Park Belle Vue wint Publieksprijs Publieke Ruimte 2023

ParkBelle Vue2
ParkBelle Vue3
ParkBelle Vue4

Infopunt Publieke Ruimte, het kenniscentrum voor openbare ruimte, organiseert jaarlijks de "Prijs Publieke Ruimte" waarvoor een vakjury voor de categorieën "stedelijke projecten" en "landelijke projecten" telkens drie inzendingen nomineert en per categorie een winnaar kiest. Uit de zes genomineerde projecten kan het publiek de winnaar van de Publieksprijs Publieke Ruimte kiezen. Dit jaar werd de publieksprijs weggekaapt door het Park Belle Vue in Kessel-Lo.

Sluitstuk Leuvense stationsomgeving

Park Belle Vue achter het Leuvense station is 750 meter lang en slechts 50 meter breed. Wat vroeger de grauwe achterkant van het station was, werd getransformeerd tot een levendige plek, met veel groen, een speelpark en een flexibel plein voor ontmoeting en buurtactiviteiten. Door het verleggen van de autoweg richting sporen en het aanbrengen van nieuwe fietspaden doorheen het park, is het park meteen ook een waardevolle toevoeging aan de mobiliteitsstructuur. 

“Het winnen van de Publieksprijs Publieke Ruimte is een pluim op de hoed van velen. Het park kreeg onder meer vorm na een participatietraject met de buurt. Zo maakten we de transformatie van een grijs niemandsland naar een nieuw, aantrekkelijk park. Een langgerekte groene zone van liefst 750 meter, met onder meer een speeltuin, sportvoorzieningen, een luifel en een zitplek biedt ruimte voor spelen, ontmoeten en buurtactiviteiten. Het is een perfect voorbeeld van hoe we als stad met de inrichting van het openbaar domein de leefkwaliteit en de verkeersveiligheid verhogen.”

Leuvens schepen van openbare werken Dirk Vansina
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....