Nieuwe bouwmaterialenindex I-2021 voor prijsherzieningsformules

i 2021 bouwmaterialen index

In aannemingscontracten voor zowel privé- als overheidsopdrachten zit vaak een prijsherzieningsformule waarmee de aannemer zich indekt tegen prijsstijgingen. Tot voor kort werd daarvoor vaak gebruik gemaakt van de “Mercuriale” of “Index I” : het gaat hier om een index berekend op basis van de referentieprijzen van 26 bouwmaterialen.

In 2020 werd beslist om te starten met de hervorming van de Mercuriale. Het resultaat is een nieuwe index “index I-2021” die gebaseerd is op de afzetprijzen voor de binnenlandse markt van 60 producten, gegroepeerd in 11 categorieën.

Sinds januari 2021 konden partijen voor nieuwe of bestaande contracten, beslissen om de I-2021 index te gebruiken. De oude index I werd nog gepubliceerd tot december 2022.

Laten we aan de hand van een typische prijsherzieningsformule nagaan wat de impact is van de overstap naar de nieuwe bouwmaterialenindex:

p = P * [ x1 * (s / S) + x2 * ( i / I ) + (1 - x1 – x2) ]

waarbij x1 en x2 de wegingscoëfficiënten zijn voor respectievelijk de lonen en de bouwmaterialen. De bouwmaterialenindex op het moment van de herziening wordt in bovenstaande formule weergegeven door i en de bouwmaterialenindex op het moment van de ondertekening van de overeenkomst zit in I. We overlopen hieronder de verschillende gevallen afhankelijk van het begin en einde van de opdracht.

Opdrachten gestart na de invoering van de index I-2021

In deze categorie zitten dus ook alle projecten die vanaf nu starten. Voor deze projecten volstaat het om in de prijsherzieningsformule de nieuwe I-2021 index te gebruiken zowel voor het aanvangsmoment als voor het moment van herziening. Let wel op want op de I-2021 index die je nodig hebt op het moment van de prijsherziening moet je wel even wachten: indexcijfers worden gepubliceerd in de eerste dagen van de tweede maand volgende op de analyse. Je kan dit oplossen door de facturatie uit te stellen of door op te nemen in je overeenkomst dat gefactureerd zal worden op basis van de laatst beschikbare waarde van de I-2021 index.

Opdrachten gestart voor de invoering van de I-2021 index en die stoppen voor 2023

Voor de opdrachten in deze categorie is er geen probleem aangezien de oude I-index tot december 2022 beschikbaar is.

Opdrachten gestart voor de invoering van de I-2021 index en die in 2023 verder lopen

Voor deze opdrachten kon de I-2021 index nog niet gebruikt worden bij aanvang en omdat de laatste I-index in december 2022 gepubliceerd werd zal er in 2023 toch met de I-2021 index gewerkt moeten worden. Voor deze opdrachten zullen de I-index en de I-2021 index gecombineerd moeten worden in de prijsherzieningsformule en zal moeten afgesproken worden wanneer er overgeschakeld wordt. Vanaf de overschakeling kan dan volgende prijsherzieningsformule gebruikt worden:

p = P * [ x1 * (s / S) + x2 * ( i / I )*(i-2021 / I-2021) + (1 - x1 – x2) ]

waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen de oude I-index waarden (i en I) en de nieuwe I-2021 index waarden (i-2021 en I-2021).

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....