Houtproducten nodig? Opgelet voor nepwebwinkels!

opgelet voor nep webwinkels hout producten

Meer dan honderd klachten over nepwebwinkels voor houtproducten werden vorige maand gemeld via het FOD meldpunt. Oplichters hebben naar aanleiding van het nieuws over stijgende houtprijzen nepwebwinkels opgezet waar houtproducten worden verkocht. Onwetende burgers die op zoek zijn naar goedkope houtproducten of naar alternatieve manieren om zich te verwarmen, plaatsen bestellingen en betalen voor de artikelen, maar ontvangen ze nooit.

Het meldpunt van de FOD Economie heeft sinds 1 juli minstens 126 meldingen ontvangen over nepwebsites die houtproducten verkopen. De slachtoffers zeiden gemiddeld 750 euro te hebben verloren. In één van de klachten meldt een gedupeerde het verlies van maar liefst 2,972 euro.

Na onderzoek van de meldingen kan de economische inspectie van de FOD Economie beslissen om een onderzoek in te stellen. Oplichters riskeren een boete van 208 tot 24,000 euro of een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar.

Welke werkwijze hanteren de oplichters?

De oplichters spelen in op de stijgende energieprijzen en de groeiende vraag naar alternatieve verwarmingsmethoden. Bovendien profiteren zij van de enorme prijsstijgingen die het gevolg zijn van het wereldwijde gebrek aan bouwhout. Ze maken websites om houtproducten zoals paletten, brandhout of houtpellets te verkopen.

Oplichters lokken hun slachtoffers met verleidelijke aanbiedingen die ze onder meer via social media-advertenties bekendmaken. Je wordt aangezet tot snel handelen zodat je vergeet de reputatie van de verkoper te onderzoeken.

Eens betaald volgt de grote radiostilte. De bestelde artikelen worden nooit geleverd omdat de nepwebshop ze ook nooit op stock had. De oplichter antwoordt meestal niet eens op vragen die je stelt. Als ze dat wel doen, proberen ze extra tijd te winnen of zelfs extra's aan te rekenen voor zogezegde plots opgedoken leveringsprobleem. Hierdoor word je aan het lijntje gehouden en word je ook ontmoedigd om een klacht in te dienen.  Daardoor hebben de oplichters meer tijd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, vooraleer hun nepwebshop uiteindelijk uit de lucht gehaald wordt.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....