Wanneer ben je verplicht een regenwaterput te plaatsen?

Bativox

Opgelet: dit artikel beschrijft de Vlaamse regelgeving die geldig is tot en met 31/12/2022. Vanaf 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een nieuwe regelgeving m.b.t. regenwaterputten.

Is een regenwaterput verplicht bij verbouwingen of uitbreidingen?

Bij de verbouwing of uitbreiding van een woning is de plaatsing van een nieuwe regenwaterput niet verplicht.

Is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw of herbouw?

In geval van nieuwbouw of herbouw is de plaatsing van een regenwaterput meestal verplicht:

  • Eengezinswoning:
    • Bedraagt de nieuwe oppervlakte meer dan 40 m² dan is een regenwaterput met een inhoud van minstens 5000 liter verplicht.
    • Is de nieuwe oppervlakte kleiner dan of gelijk aan 40m², dan is een regenwaterput niet verplicht.
  • Eén of meer andere gebouwen dan eengezinswoningen: Is er minstens één gebouw met een nieuwe oppervlakte groter dan 100 m² dan moet je één of meerdere regenwaterputten plaatsen met een totaal volume van 50 liter per vierkante meter horizontale dakoppervlakte (je moet afronden naar het hogere duizendtal)  en met een maximum van  10,000 liter.

Als het gebouw volledig is gedekt door een groendak, dan moet er geen regenwaterput geplaatst worden. In geval van een gedeeltelijk groendak moeten de delen met groendak niet aangesloten worden op de regenwaterput en moeten die delen niet meegeteld voor de berekening van de minimale inhoud van de regenwaterput.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....