Wat is het verschil tussen netto oppervlakte en bruto oppervlakte

verschil bruto netto oppervlakte

In vastgoedadvertenties zie je vaak een woonoppervlakte staan maar hoe wordt die woonoppervlakte juist gemeten? Is het de totale oppervlakte die je ter beschikking hebt om in te wonen, om je tafels en stoelen op te plaatsen of wordt de dikte van de muren ook meegerekend?

Laten we beginnen met de netto oppervlakte: dat is de oppervlakte die je krijgt als je alle beschikbare vloeroppervlakte van alle ruimtes optelt. De netto oppervlakte omvat dus GEEN muren.

De bruto oppervlakte van een verdiep bekom je door een omtreklijn te tekenen die de buitenmuren omvat en die in het geval van scheidingsmuren (d.w.z. een muur tussen twee woningen of tussen twee appartementen) in het midden van de dikte van de scheiding loopt. De bruto oppervlakte bevat dus ook de oppervlakte ingenomen door de buitenmuren, de halve oppervlakte ingenomen door de scheidingsmuren  en de volledige oppervlakte ingenomen door de binnenmuren.

Wat als men niet vermeldt of het om een netto of bruto oppervlakte gaat?

Als er in een vastgoedadvertentie voor residentieel vastgoed geen onderscheid gemaakt wordt tussen netto en bruto oppervlakte, dan bedoelt men met oppervlakte meestal de bruto oppervlakte. Die kan makkelijk 10% tot 15% groter zijn dan de netto oppervlakte.

Bij commercieel vastgoed daarentegen bedoelt men met oppervlakte, wanneer er geen vermelding van netto of bruto is, de netto oppervlakte.

Als je op zo'n advertentie een pand ziet dat je bevalt en je vraagt je af wat het verschil is tussen de netto oppervlakte en de geafficheerde oppervlakte, vraag dan de plannen op en meet de netto oppervlakte zelf uit.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....