Vermoedelijk uitstel capaciteitstarief tot 2023

uitstel capaciteitstarief

Onlangs kondigde de VREG aan dat de invoering van de nieuwe nettarieven, waaronder het capaciteitstarief, vermoedelijk uitgesteld zal worden naar 1 januari 2023. De invoering van de nieuwe nettarieven was voorzien voor 1 juli 2022. Omdat de netbeheerder Fluvius in tijdsnood zit om de wijzigingen in de marktsystemen uitvoerig te laten testen door de marktspelers, dringt een uitstel van 6 maanden zich op.

Nieuwe nettarieven voor een beter gebruik van het net

Met die nieuwe nettarieven verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nieuwe nettarieven zijn geen bijkomend tarief, maar een andere verdeling van de kosten voor het gebruik van het net. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een deel van die kosten op basis van de netcapaciteit die ze gebruiken.

Wie zijn afname van het net spreidt en grote verbruikers zoals een warmtepomp of een elektrische wagen slim aanstuurt, zal met de nieuwe nettarieven merkbaar minder betalen dan wie dat niet doet. Door het elektriciteitsdistributienet niet overmatig te belasten, zal de nood aan bijkomende investeringen in het net beperkter blijven wat dan weer de toekomstige nettarieven onder controle zal houden.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....