Vastgoedbarometer Fednot gaat online

vastgoedbarometer notaris

De Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) is geen onbekende in de vastgoedwereld: al sinds 2009 publiceert Fednot de cijfers m.b.t.  de ondertekening van de verkoopovereenkomsten in de Belgische notariaten. Omdat die ondertekening meestal 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de eigenlijke akte plaatsvindt, weerspiegelt de vastgoedindex de recentste evoluties. De gegevens  worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de verkoopovereenkomst en worden aangevuld met de data uit de akte zelf.

Sinds kort hoef je niet meer te wachten tot het volgende trimester om de recentste gegevens over de verkoop van vastgoed via de notarissen te raadplegen: dankzij een online versie van de vastgoedbarometer kan je nu op elk moment de cijfers van de vastgoedbarometer raadplegen. Je vindt er de meest recente verkoopprijzen van huizen en appartementen tot op gemeenteniveau (nationaal, regionaal, provinciaal en gemeentelijk). Per gemeente is de prijsevolutie van de voorbije vijf jaar beschikbaar. Gemeenten onderling vergelijken kan makkelijk via de interactieve kaart. Per provincie kan je de top 10 van de duurste en de goedkoopste gemeenten opvragen. De online vastgoedbarometer vermeldt ook telkens de accuraatheid of betrouwbaarheid van de getoonde gegevens: de accuraatheid stijgt als de representativiteit van de verkochte huizen en appartementen ten opzichte van de grootte van de residentiële vastgoedmarkt in de gemeente of de regio groter is.

”Dankzij deze tool heeft iedereen meteen een uitstekend zicht op de huidige prijsevoluties op de huizenmarkt. We gaan de Vastgoedbarometer uiteraard regelmatig updaten en verrijken met extra data, denk maar aan de mediaanprijzen die een nog genuanceerder beeld geven over wat er beweegt op de markt.”

Jan Sap, CEO van Fednot
­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....