Tijdelijke stop in renovatie- en energiepremies

tijdelijke stop renovatie energie premie

Vanaf 1 oktober 2022 start Vlaanderen met een nieuwe eengemaakte "Mijn VerbouwPremie" die de verschillende energiepremies van Fluvius en de huidige renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen samenvoegt. Met die eengemaakte verbouwpremie vereenvoudigt Vlaanderen de huidige premies waar verbouwers gebruik van kunnen maken. Via één uniek digitaal loket hoopt ze ook meer Vlamingen aan te zetten tot energie-efficiënte renovaties.

Overgangsregeling

Om de overgang naar de nieuwe "Mijn Verbouwpremie" vlot te laten verlopen gelden volgende overgangsmaatregelen:

  • tot en met 30 juni 2022 zal je de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius online of op papier kunnen aanvragen volgens de huidige voorwaarden. Tot en met 30 juni kan je de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.  Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit dus op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor.
  • vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 zal je geen premies meer kunnen aanvragen voor categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.

Vanaf 1 oktober 2022 zal je via het nieuwe digitaal loket de Mijn VerbouwPremie online kunnen aanvragen.

Volgende premies van Fluvius zal je vanaf 1 juli dus NIET meer kunnen aanvragen: premie dakisolatie, premie muurisolatie, premie vloerisolatie, premie hoogrendementsglas, premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp), premie zonneboiler, premie warmtepompboiler.

De overige Fluviuspremies (EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) zal je na 1 juli 2022 nog wel bij Fluvius kunnen aanvragen. De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022. 

Kies nu voor het beste premiesysteem

Met het nieuwe premiesysteem treden er nieuwe voorwaarden en andere premiebedragen in werking. Wie in deze overgangsperiode gebruik wenst te maken van renovatiepremies maakt dus best een simulatie op basis van de werken waarvoor een premie aangevraagd zal worden en de persoonlijke situatie (inkomen,…) om te weten of het huidige of het nieuwe premiesysteem voordeliger is. De Vlaamse overheid werkte hiervoor een online simulator uit zodat je snel kan bepalen voor welk systeem je best kiest. Het spreekt voor zich dat je voor een bepaald werk slechts via één van beide premiesystemen een premie kan aanvragen.

­

2-wekelijkse nieuwsbrief

Blijf online én gratis op de hoogte van de nieuwste bouwproducten, economisch nieuws uit de bouw, de actuele bouwwetgeving, premies, projecten,....